Timo Ekman Keskustelut jatkuvat osoitteissa https://www.facebook.com/Novellisti ja https://twitter.com/EkmanTJ. Molemmat profiilit ovat avoimia kelle tahansa luettavaksi ja kommentoitavaksi. Muut yhteydenotot osoitteeseen ekman.timo@gmail.com

Ei päätä ei häntää

Vuoden vaihtuessa astui voimaan monen muun lakimuutoksen ohella laki, jossa ei tunnu olevan otsikon mukaisesti päätä ei häntää. Lakimuutoksen idea on saada valtion tuella yli 57-vuotiaita pitkäaikaistyöttömiä töihin, jossa on vielä sellainen porkkana, että pitkäaikaistyöttömän voi ottaa töihin, vaikka tarjotusta työpaikasta olisi eilen potkittu pellolle vakituinen henkilö. Toki irtisanomisperusteisesti eli tuotannollis-taloudellisista syistä tai työtehtävien laiminlyönnin takia, mutta aiempaa takaisinottoturvaa ei ole vanhoilla työntekijöillä. Äkkiäkö sitä saadaan taseet näyttämään siltä, että ei kannata ei työntekijöiden pitäminen omakustanteisesti, joten saisiko valtio hyvä pikkuisen palkkatukea, jos tuosta teidän kortistosta nappaan jonkun uuden kriteerit täyttävän hemmon riveihin.

Työministeri Lauri Ihalainen (sd) tuntuu ajattelevan kyllä ihan humaanisti, kun yrittää ajaa pitkäaikaistyöttömien puolta ainakin yhdistys- ja säätiöpuolella. Näin Ihalainen:

Useimmista sadoista työpaikoista pitkäaikaistyöttömille on kuitenkin kysymys. Minä väittäisin, että näistä ihmisistä ei oikein kukaan pidä huolta ellei tällaista mahdollisuutta tarjota myöskin näille yhdistyksille ja säätiöille, jotka tekevät merkittävää työtä.

Työministeri Ihalainen itseasiassa käänteisesti lähestyy entistä sosiaali- ja terveysministeriä, nykyistä liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikkoa (kok) aatoksellaan. Risikkohan möläytteli toissa kesänä pahasti puhuessaan vastikkeellisesta sosiaaliturvasta, jonka idea kuuluu siihen tapaan, että saadakseen sosiaaliturvaa, pitäisi sen eteen tehdä jotain pientä työtä tunti pari päivässä, johon saisi sitten avan nimellisen euron parin päiväkorotuksen. Eli liki ilmaista pakkotyövoimaa suomeksi sanottuna ilman asianmukaista palkkaa.

Ihalaisen mallissa sentään on jonkinlainen järjellinen palkka mukana, mutta riskinä on, että osaava tieto-taito katoaa työttömyyskortistoon ja noviisit tulevat tilalle, kun talous ja säästöpakotteet kuristavat pakkosaumassa tekemään epämiellyttäviä säästöjä. Tämä ei ole laadun kannalta aivan priima ratkaisu.

Kukaan valtion velkaantumisen hurjaa kierrettä seuraava ei kiistä sitä, etteikö valtion ja kuntien menoja pitäisi saada pienemmäksi, mutta vaihtamalla entiset kalliit vakituiset työntekijät puolihintaisiin uusiin, ei välttämättä tapahdu ihan optimaalein tilanne.

Fakta on näet se, että kuntien ja valtioiden työntekijämäärää pitää ihan kylmästi vähentää. Ei niin, että 1,0 työntekijää vaihtuu 0,5:ksi kulujen suhteen. Se pitää tippua 0, 0:aan – niin kylmältä kuin se kuulostaakin.

Ammattiliittojen näkemykset ovat aivan oikean suuntaisia sen suhteen, millaiselta tulevaisuus näyttää tällä mallilla: työttömyyttä vain kierrätetään ja siinä sivussa tippuu vielä ostovoimakin ainakin toviksi.

Odottaa sopii, koska yksityinen puoli huutaa itselleen moisen edun. Palkkatuen piiriin osa yksityisistä firmoista jo kuuluukin, mikä on samankaltaista valtion varoin työllistämistä.

Presidentin uudenvuoden puhe antoi aivan selvän vinkin siitä, että nyt pitäisi pikkuhiljaa ruveta jokaisen leikkaamaan sieltä, mikä kirpaisee itseäkin. Se koskee niin kokoomusta kuin demareitakin kuin kaikkia muitakin puolueita.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Teoreettisesti voisi tietenkin joissakin tapauksissa käydä niin, että "osaava tieto-taito katoaa työttömyyskortistoon ja noviisit tulevat tilalle", mutta käytännössä olisi lähinnä noita päinvastaisia tapauksia.

Malli on hyvä ja todellisuudessa täysin vastakkainen Risikon pakkotyömallille.

Käyttäjän timoekman kuva
Timo Ekman

5 vuotta työttömänä ollut hemmo työllistetään alalle, josta hänellä ei ole juuri minkäänlaista kokemusta ja 20 vuotta alalla ollut pistetään pellolle. Osaava tieto-taito on hyvin nopsasti siellä työttömyyskortistossa.

Ei Ihalaisen ja Risikon malli kovinkaan paljon eroa toisistaan. Molemmissa teetätetään alta tessin hintojen töitä, mikäli oikein ymmärsin tuon Ihalaisen palkkatukikuvion. Toki Risikon malli on räikeämpi.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Työministeri Lauri Ihalainen ( sd. ) on toistuvasti saanut istuvan hallituksen ministereistä parhaat arviot tekemisistään.

Kyllä kansa tietää.

Veikko Yli-Nisula

Isot kuntaliitokset ovat avain sana ilman kohtuutonta irtisanomis suojaa .Toinen asia on yritystoiminnan vapauttaminen holhouksesta kaikella tavalla .Nämä toteutettuna tehokkaasti vähentää byrokratiaa merkittävästi

Toimituksen poiminnat