Timo Ekman Keskustelut jatkuvat osoitteissa https://www.facebook.com/Novellisti ja https://twitter.com/EkmanTJ. Molemmat profiilit ovat avoimia kelle tahansa luettavaksi ja kommentoitavaksi. Muut yhteydenotot osoitteeseen ekman.timo@gmail.com

Kunnanvaltuustomalli eduskuntaan

Eräs politiikan tämän päivän vakio on, että vasemmistolla menee päin seiniä. Tottahan tämä onkin, kun laskee yhteen demareitten, vassareiden yhteiskannatusta. Vaikka tähän lisäisi vielä puolet vihreistäkin, niin Lipponen teki yksistään pelkästään demareille vuoden 1995 ek-vaaleissa saman tuloksen, mitä gallupit näyttävät tänä päivänä näille puolueille.

Mutta vasemmistolla on kokonsa nähden melkoinen painoarvo edelleen suomalaisessa yhteiskunnassa. Tämän muistaminen tuli hiukan yllättävä taholta.

Kalle Isokallio on muutakin kuin Jälkiviisaiden vakiokommentaattori ja Iltalehden kolumnisti. Hän on vuodesta 1999 lähtien kirjoittanut joka vuosi yhteiskuntasatiirisen romaanin, jossa hän piikittelee nyky-yhteiskunnan menoa.

Vuonna 2013 julkaistu Aunen ketjureaktio muistutti aiheellisesti siitä kirjan viimeisillä sivuilla, että mikäli eduskunnasta poistuisi hallitus-oppositio -asetelma, oikeistolaistyyppinen politiikka pääsisi nousuun, sillä eduskunnasta noin  70 % kuuluu oikeistopuolueisiin. Toki aatteellinen skaala on laaja ja yksittäisissä asioissa mennään laidasta laitaan, mutta selkeitä oikeistolaisia arvoja kuitenkin.

Kotiinpäin vetämistä on tietysti nähtävissä, mutta eihän siitä ole yksikään poliittinen puolue vapaa, joten menkööt se demokratian yhtenä ominaispiirteenä ja välttämättömänä pahana.

Kuten tiedämme, hallituksemme on sekalainen seurakunta, jossa jokainen on jättänyt oman puumerkkinsä hallitusohjelmaan. Myös vasemmisto. Hyvällä omallatunnolla voi sanoa, että oikeisto vasta hajalla onkin, kun se ei onnistu yhdistämään voimiaan kuin ani harvoin, vaikka enemmistöhallituksen muodostaminen olisi onnistunut vaali toisensa jälkeen.

Tällaisessa kunnanvaltuustomallissa olisi kohtuullisen haasteellista luoda valtioneuvosto eli ministerit aitioon. Puolueiden kannatuksen mukaan ehkä samaan tapaan kuin kunnanhallituksenkin paikat jaetaan. Vuosikymmenet on menty tällä mallilla kunnissa ja maa ei ole tämän mallin vuoksi romahtanut, vaikka riidelty on niin perkeleesti, mutta sehän on osa demokraattista politiikkaa.

Vaikka veijariromaanit luokitellaankin huumori-kategoriaan eikä niitä vakavasti siteerata, niin hyvän satiirin perusidea on kuitenkin se, että se kantaa ja kestää vakavankin tarkastelun, koska siinä on totuuden siementä riittävästi.

Löytyisikö jostain puolueesta isokalliomainen visionääri, joka ehdottaisi hallintomallin uudistamista näinkin radikaalisti? Etuna olisi ehdottomasti kansan tahdon parempi toteutuminen eikä valtava kompromissien suma. Ja poliitikkojen yksilöllisyys korostuisi myös tällaisessa mallissa eikä tarvitsisi enää tehdä kiusallisia ryhmän mukana äänestämisiä lähellekään niin paljon kuin rajussa hallitusvastuussa.

Poukkoilevaa voisi politiikka alkuun olla, kuten Isokalliokin romaanissaan maalaili viimeisillä sivuilla, mutta tasaantuisihan se ajan myötä järkeviin uomiin.

Suomessa ei varmasti toteuteta tällä hetkellä erityisen oikeistolaista politiikkaa, vaikka eduskunnassa on yli 2/3 oikeistolaisia. Oikeistolainen tahto kun toteutuisi, niin pantaisiinhan lappua luukulle siellä sun täällä julkisella puolella ja niitä kauan kaivattuja säästöjä tulisi.

Toki voisi mennä läpi yhtä ja toista tympeääkin, mutta kun ulosottomies alkaa olla porstuassa jo, niin ettei se pirulainen astu tuvan puolelle ja lyö laskua pöydälle, pitää Suomi-niminen huusholli saada makaamaan tulojensa mukaan.

Tässä yksi hiukan utopistinen malli tarjolle laajemmin pureksittavaksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Veikko Yli-Nisula

Kyllä tämä olisi varteenotettava toimintamalli pikku viilauksella jopa hyvä. Turhanpäiväinen jäätyä jäisi pois ja jokainen edustaja vastuuta kantaisi

Käyttäjän timoekman kuva
Timo Ekman

Hieno kuulla kunnanvaltuustokonkarilta, että tässä olisi järkeä. Myönnän, että menin mutkia oikoen tähän lopputulokseen, joten se on myös totta mitä teikäläinen sanoi, että tätä visiota sopisi hiukan kyllä viilata, että päästään lopulliseen muotoon.

Mutta odotellaan ehdotuksia muualta.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Yksinkertaisinta olisi varmaan vahvistaa valiokuntien roolia suhteessa hallitukseen. Valiokuntatasollahan kaikkien puolueiden edustajat pääsevät mukaan päätöksentekoon.

Toimituksen poiminnat