Timo Ekman Keskustelut jatkuvat osoitteissa https://www.facebook.com/Novellisti ja https://twitter.com/EkmanTJ. Molemmat profiilit ovat avoimia kelle tahansa luettavaksi ja kommentoitavaksi. Muut yhteydenotot osoitteeseen ekman.timo@gmail.com

Taistelu ajasta

Otetaan katsaus vaikkapa 60-lukuun ja sen vapaa-ajankäyttötapoihin.

- Kotimaisia kirjailijoita määrä y ja käännöskirjallisuutta määrä x.

- TV:sä yksi kanava, radiossa muistaakseni kaksi. Ei ainakaan kovin paljon enempää.

- Tämän lisäksi printtimedioita liki joka talossa yksi. Jos haluttiin laajempaa katsausta, tilattiin Hesari, ja jos varat riitti, ehkä joku aikakausilehtikin.

- Musiikki hankittiin vinyyleinä (Huom! ostettiin vähillä rahoilla, ei Youtubea)

- Jotain pientä nuorisoseuratoimintaa ja lavatansseja lauantaisin ja pyhisin. Siinäpä se likimain.

- Kovin paljon tuskin jäi luettelematta. Maailma oli tuolloin jana, jolla oli selvä alku ja loppu.

Eli 60-luvun monipuolinen media-, informaatio- ja aktiivifriikki katseli tv:tä yhdeltä kanavalta, jossa ohjelmat loppuivat 21-22 maissa viimeistään ja uutisia oli muutamat sekä kuunteli radiota ja luki paria sanomalehteä ja jonkun Veikko Ennalan reportaasin sekä pyöritteli ehkä kangaspuita tai oli mahdollisesti mukana rakentamassa seuraintaloa. Ei nettiä, ei somea eikä mitään muutakaan digitaalisuuteen viittaavaa tuolla analogisella ja paperisella aikakaudella. Simppeliä ja hyvin rajattua. Turvallista monen mielestä.

                    ***

Otetaan 50 vuoden harppaus ja tullaan 2010-luvulle ja tuon aikakauden virikerepertuaariin.

- Ilmaisia tv-kanavia on 13, niistä jokainen näyttää vähintään puolen yön tietämille ohjelmaa joka päivä ja parhaat pikkutunneille. Mekastus alkaa eetterissä kukonlaulun aikaan ja internetin kautta niitä voi katsoa isoa osaa tasan silloin kun itseä sattuu huvittamaan. Maksullisia tv-kanavia en jaksa laskea. Muutama sata nyt ainakin.

- Radiokanavia on yli 60, joista vaikka kuinka moni on liki valtakunnallinen tai lähes koko valtakunnan kattava. Liki kaikissa lienee 24/7-lähetys. Ei taukoja.

- Kaikki kotimaiset ja ulkomaiset mediat ovat internetissä, joka on käytössä liki kaikilla, ja kaikki mediat syöttää ilmaiseksi valtavan määrän uutista verkkoon. Pelkästään YLE tuottaa satoja uutisia joka päivä nettisivuillaan.

- Valtaosa printtimedioista on edelleen hengissä niin kuin mitään muutosta ei olisi maailmassa tapahtunut sekä liki joka paikasta löytää pari ilmaisjakelulehteä tämän päälle.

- Videovuokraamot ovat täynnä ajanvietettä, joka lohkaisee helposti päivän vapaa-ajasta 1,5 tuntia ja sen lisäksi netin kautta voi tilata itselleen 24/7 videovuokraamon.

-Konsolipelejä ja kaiken maailma xboxeja on niin älytön määrä, että yksi sun toinen on hautautunut naputtelemaan silmät kiiluen peliohjainta ruutua vahdaten kaikkina vapaa-aikoina.

- Kirjoja saattaa nimikkeinä ilmestyä vähintään yhtä paljon kuin ennenkin. Kiitos omakustanteiden ja halventuneiden painokustannusten.

- Erilaiset harrastusmahdollisuudet ovat minimissäänkin 100-kertaistuneet.

- Yksi erittäin suosittu, ihan kansallisurheiluksikin jollain tapaa rinnastettava ajanvietetapa, ryyppäys, on mahdollistettu Suomessa koko maankattavalla mustan aukon tiheyteen verrattavalla anniskeluravintolaverkostolla myös.

- Internet on käytännössä kasvoton informaatiogalaksi, jonne voi hautautua halutessaan loppuelämäksi. Moni on jo hautautunutkin.

- Paljon jää mainitsematta yhtä ja toista olennaista ajanvietekategorioita. Ei tätä kaaosta hallitse paraskaan yhteiskuntatieteilijä.

Eli erilaisten virikkeiden tulva lähestyy kaaosmaista rajaa ainakin teoriassa ja tämä potti pitäisi jakaa jotenkin 5,4 miljoonaan osaan siten, että kaikilla toiminnoilla olisi mahdollisuus tulla toimeen omillaan eikä kovin pahoin menisi pakkasen puolelle koko touhu.

                    ***

Sitten realiteetti, joka ei ole muuttunut 50 vuoden aikana aivan mahdottomasti, vaikka vapaa-aika onkin lisääntynyt eikä näytä muuttuvan aivan radikaalisti ihan just.

Otetaan keskiarvo ajankäytöstämme yhden ihmisen kohdalta.

Ihminen nukkuu siinä 7-8 tuntia vuorokaudesta. Syömistä ja erilaista paikasta toiseen siirtymistä syystä b toisesta on tunti pari ainakin. Jäljelle jää siinä 14 tuntia.
Isolla osalla vierähtää siinä 8 tuntia töissä. Opiskelijoillakin menee herkästi 4-5 tuntia. Osa tekee toki lyhyempää päivää ja töissä on monilla luppoaikaakin plus sitten tietysti työttömät, eläkeläiset ja lapset jne.

Downshiftataan ajan hengen mukaisesti ja väitetään, että 6 tuntia menee sorvin ääressä kun tästä jonkinlainen keskiarvo lasketaan. Jäljelle jää 8 tuntia. Ja okei, toki ruhtinaalliset viikonloput / ne noin kaksi vapaapäivää viikossa, joten 14 tuntia tuolloin per päivä luppoaikaa. 68 tuntia aikaa käyttää viikossa tälle vaatimattomalle datakaaokselle. Taitaa vaatia vähän priorisointia.

Pätäkkää on todellakin enemmän kuin ennen tästä kaikesta maksamiseen, mutta hei, aikaa ei tasan tarkkaa yhtään sen enempää.

Huomaako joku muukin saman kuin minä: joku häviää tässä pelissä ja pullahtaa pois ja vaipuu unholaan.

Annan omalta kohdaltani esimerkin, mitä ei olisi voinut kuvitellakaan todellisuudeksi 90-luvulla. Digiboxini tilttasi lopullisesti lokakuussa 2013. Havahduin, kun jalkapallon MM-kisat alkoivat kesäkuussa 2014, että olisi kiva katsella suoria matseja kämpillä joskus, kun ei aina jaksa kapakkaankaan raahautua niitä katsomaan. Hankin digiboxin ja tv heräsi horroksestaan. 8 kuukautta ruutu pimeänä. Ei pienimpiäkään vieroitusoireita.

Pitäisiköhän kerätä kaikki Tuomas Kyrön Mielensäpahoittajat ja ottaa sieltä jotain opiksi? Tai edes Konsta Pylkkästä alkaa tutkiskelemaan?

Veikkauksia omalle kohdalle, mikä tulee olemaan ajanvieterepertuaarin jakojäännös?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat