Timo Ekman Keskustelut jatkuvat osoitteissa https://www.facebook.com/Novellisti ja https://twitter.com/EkmanTJ. Molemmat profiilit ovat avoimia kelle tahansa luettavaksi ja kommentoitavaksi. Muut yhteydenotot osoitteeseen ekman.timo@gmail.com

Freelancerit ahtaalla ja muita mediamaailman muutoksia

Vuodesta 2008 vuoden 2012 loppuun journalistien työpaikoista on kadonnut noin 800. Yt-neuvotteluja ja irtisanomisia on tullut aivan liukuhihnalta kaiken aikaa ja sen kuuluisan tunnelin päässä ei tunnu olevan valoa.

Internet mullisti käytännössä koko media-alan, ja mediatalo yksi toisensa perään lähti syöttämään ilmaiseksi materiaalia nettiin luullen sen olevan mainos maksullisille sanomalehdille. Ei ollut, kuten nyt noin 20 vuotta myöhemmin huomaamme, vaan levikkejä ja ilmoituksia syövä Molokin kita. 

Suomen Kuvalehden tuleva päätoimittaja Ville Pernaa on kanssani samoilla linjoilla siitä, että vielä tulee aika, jolloin ihmetellään sitä, että nettiin on syötetty valtava määrä materiaalia ilmaiseksi, minkä tuottaminen on ollut aikaa vievää ja kallista puuhaa. 

Suomen Kuvalehti on myös yksi harvoja lehtiä, joka on tehnyt täysin järkevän maksumuurin, mitä ei kierretä noin vain parilla napin painalluksella toisin kuin vaikkapa Hesarin tai Keskisuomalaisen maksumuuria. Harkitsen vahvasti lehden tilaamista ihan vain jo senkin vuoksi, että haluan kannattaa sellaista lehteä, joka tekee liiketoiminnastaan järkevää.

Povaan lähitulevaisuuteen seuraavaa:

Vakituiset työsuhteet mediataloihin jatkavat vielä pudotustaan. Ehkä jopa toinen paperitehtaallinen pistetään vielä liiton lappuja täyttelemään. Suurimpia ulosliputtajia ovat mediatalojen sisällä maakuntalehdet raskaasta organisaatiosta ja huonosta tuloskehityksestä johtuen. Ilmoitus- ja lukijapuolella maakuntalehtien pahimpia kilpailijoita ovat ilmaisjakelulehdet sekä osin myös tilattavat paikallislehdet. Veitsi kurkulla ollaan vielä muutama vuosi vähintään ennen kuin tilanne tasaantuu. 

Tämän jälkeen mediatalot on prässätty sellaiseen kuntoon, että turhat löysät on otettu pois. Ellei tämäkään täysin riitä, joitakin maakuntalehtiä tullaan lopettamaan / yhdistämään muihin. Pienimmästä päästä tässäkin rallissa luonnollisesti lähdetään, joten liipaisimella ovat alta 20 000 levikillä olevat lehdet suurin piirtein. 

Toimitukset ovat jatkossa enenevässä määrin yhteistoimitusta. Tämä ei ole edes ennustus vaan totisinta totta jo nyt, yhtenä esimerkkinä Lännen Media, joka on useamman maakuntalehden piakkoin aloittava yhteistoimitus.

Freelancerit ovat ahtaalla tulevaisuudessa, kuten nykyisistä tutkimuksistakin voi päätellä. Osaavimmille freelancereille toki piisaa töitä vaikka muille jakaa. Journalismipuolen polarisaatio näkyy freelancereissa siis parhaiten. 

Kaikista valituksista huolimatta median taso tulee nousemaan, koska kilpailu ihmisten ajankäytöstä on äärimmäisen kovaa ja sekundalla jää yksinkertaisesti jalkoihin, koska siitä jää kiinni entistä nopeampaa - kiitos sosiaalisen median. 

Suomessa ja samaten koko maailmassa on tällä hetkellä erilaista mediavirtaa enemmän kuin koskaan historiansa aikana ja joka lähtöön on tarjolla jotakin. Kaukana ovat ajat, jolloin tv-kanavia oli kaksi ja sanomalehtiä yksi, joka sekin räikeän puolueellinen monissa tapauksissa.

Eli jotain positiivistakin median murroksessa on tarjolla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Mika Rajala

"[S]ekundalla jää yksinkertaisesti jalkoihin, koska siitä jää kiinni entistä nopeampaa - kiitos sosiaalisen median."

Ei Hesari, eikä sen koommin Ylekään tunnu olevan kovinkaan moksiskaan vaikka esim. talouspuolella (esim. eurokriisin seuraaminen) suoltavat liukuhihnalta roskaa ja sekundaa, virheellistä tietoa - josta usein narahtavat sosiaalisessa mediassa. Ei hetkauta taloustoimittajia, ei pääkirjoitusväkeä. Sama ammattitaidottomuus vain jatkuu. Asioita ei tarkisteta, ja mikä pahinta, vaikeisiin teemihoihin yhä vähemmän uskalletaan enää edes tarttua.

Vanhat journalistiset hyveet - ota asioista selvää; jos et ymmärrä, kysy - lienevät jääneet juurikin sinne internetiä edeltävään aikaan. Onneksi laatulehtiä sentään Euroopassa on, Financial Times, Frankfurter allgemeine jne...

Käyttäjän timoekman kuva
Timo Ekman

Laatuvertailussa suomalainen media pärjää yllättävän hyvin ja sijoittuu ihan kärkikahinoihin medioissa.

Mutta esim. Hesarin levikki on tippunut viime vuosina aivan hurjasti, joten jotakin merkitystä lehden linjalla on ollut ainakin tilaajiin. Tai ainakin luulisi osan olevan ihan puhtaita tilauksen perumisia eikä hautuumaalle muuton takia peruutuksia.

Eurokriisin seuraamisesta sen verran, että siinä tuntuu olevan oppi-isää yhtä paljon kuin seuraajia. Eihän siihen tunnu olevan mitään objektiivista ratkaisua, joten senkin takia eurokriisistä kirjoittelu saa aika rajuakin kritiikkiä välistä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Eurokriisin seuraamisesta sen verran, että siinä tuntuu olevan oppi-isää yhtä paljon kuin seuraajia."'

Varmasti löytyy maksettuja oppi-isiä mutta jos edes todellisuus ei herätä niin päin syvyyksiä tämä valtiolaiva tulee uppoamaan. Sivistyneissä länsimaissa media kritisoi hallitusta, Suomessa kritiikki kohdistetaan oppositiota vastaan.

Käyttäjän timoekman kuva
Timo Ekman Vastaus kommenttiin #3

Kyllä täs maas on tullut jos jonkinlaista kritiikkiä esim. sote-päätöksiä ym. hallituksen päätöksiä kohtaan. Toimiittajien kommentit ja kolumnit suorastaan viliseät niitä.

Mika Rajala

En tiedä ymmärsinkö kommenttisi oikein, mutta ei median tehtävänä ole "keksiä" ratkaisuja yhteiskunnallisiin ongelmiin, ei eurokriisiin eikä mihinkään muuhunkaan. Media seuraa yhteiskunnallisesti merkittäviä asioita, ei ratko niitä.

Se mitä tarkoitin aiemmin oli, että journalistista työtä ei - ainakaan siis talouden osalta - tehdä ammattitaitoisesti tarkistamalla faktoja ja kysymällä asioista, vaan kirjoitetaan mitä puuta heinää sattuu. Perusmakrotalousosaaminen puuttuu suurilta mediataloilta, joiden rootelia ko. kysymykset ovat, siis ainakin siellä Euroopassa.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Näin käy kun kuljetaan raha edellä.

Laadukas journalismi ei ole suinkaan sitä tuottavinta (siis rahassa mitattuna), ihan niin kuin millään muullakaan alalla toiminnan laatu ja taso eivät kulje rahan kanssa käsi kädessä nykyaikana, jolloin reaalitalous on vain haikea muisto.

Paniikkipäissään kaupallinen media tekee paniikkiratkaisuja: tehdään valtava määrä luokatonta roskaa ja kuvitellaan määrän päihittävän laadun.

Ei onnistu. Ja typeryyden huippu oli todellakin tuo sisällön tuuppaaminen ilmaiseksi nettiin, minkä tempauksen motiivit ja tavoitteet ovat aina jääneet hämärän peittoon. Ehkä vain se, että "kaikki" muutkin tekivät niin.

Ylellä olisi täydet mahdollisuudet panostaa sisältöön ja laatuun ilman että mentäisiin raha edellä, mutta jostain (?) syystä se toimii silti aivan samalla tavoin kuin kaupallinen media. Epäilenkin että nykyään Yleä hallitsevien tahojen tarkoitus onkin ajaa tuo ainoa ei-kaupalliselta pohjalta toimiva valtaviestin ulos "markkinoilta", jotta raha pääsisi esteettä jyräämään laadun ja tason. Se temppu tehdään tuhoamalla koko kansan omistama laitos ja siirtämällä journalistinen toiminta harvojen yksityisten käsiin - ja samalla Ylen kulttuuritehtävä ajettaisiin alas, kulttuuri ja sivistys kun eivät tuota sitä r a h a a (vaan jotain paljon arvokkaampaa).

Käyttäjän timoekman kuva
Timo Ekman

Aika lailla eri mieltä. Kun esim. vilkaisee YLEn nettisivuja ja YLEn Areenaa, niin onhan siellä poijat pikkuisen enemmän edelleen asiaa kuin jollain Subilla vaikapa.

Olen kyllä sitä mieltä, että YLEn täytyy säilyä julkisessa omistuksessa. Se antaa mahdollisuuden kaipallisuudesta vapaaseen journalismiin. Esim. vaikka sellaiseen, missä kritisoidaan S- ja K-ketjuja. Erinomaisen harvoin sellaista näkee kaupallisessa mediassa - ainakaan maakuntalehdissä.

Tällä hetkellä kaupalliset mediat voimakkaasti kritisoivat sitä, että YLE pomppii heidän tontillaan. Varmasti näinkin, mutta kun seuraa YLEn tuotantoa kokonaisuudessaan, niin on se selkeästi asiapainotteisempaa kuin ip-lehtien esim.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset