Timo Ekman Keskustelut jatkuvat osoitteissa https://www.facebook.com/Novellisti ja https://twitter.com/EkmanTJ. Molemmat profiilit ovat avoimia kelle tahansa luettavaksi ja kommentoitavaksi. Muut yhteydenotot osoitteeseen ekman.timo@gmail.com

Ennustamisen vaikeudesta

Pekka Lukkala järjesti hauskan, leikkimielisen kisan, jossa sai povailla puolueiden kannatusprosentteja sekä yleistä äänestysprosenttia. Kisa osoitti yhden nykyaikaisen poliittisen lainalaisuuden: persujen tulos on erittäin vaikeasti ennustettavissa nykyisillä menetelmillä.

Vuoden 2011 eduskuntavaaleissa kaikki vetivät metsään persujen äänestysprosentin suhteen. Ainoa, joka sen osasi aavistaa ennen vaaleja muutaman paikan tarkkuudella, oli konkaritoimittaja Aarno Laitinen. Kaikki gallupit ja muut blogistien sun muiden toimittajien arviot menivät alakanttiin.

Vuonna 2012 oli vuorossa kunnallisvaalit. Siellä gallupit menivät aika lailla kohdilleen. 

Nyt juuri järjestetyt europarlamenttivaalit osoittivat ihan käänteisen järjestyksen persuille. Aivan liian ylös veikattiin gallupeissa prosentteja. 

Syitä on todennäköisesti muutamia. 

Yksi on se, että persut ovat hiukkasen tuulella käyvä porukka. Ei niin aktiivisesti politiikkaan sitoutuneita uskollisia äänestäjiä on aivan helvetisti porukassa ja erilaiset muuttuvat tekijät vaikuttavat herkästi äänestysintoon. 

Toinen on puhtaasti oma vika. Siellä vika missä EU -huudot ovat kajahdelleet baarien ja tupailtojen pöydissä sekä somen syövereissä paljon pahemmillakin mollauksilla sen verran tiuhaan muutaman vuoden aikana, että perus persujen kannattajalla on suhde EU:n kuin kongolaisella Ebola-virukseen - ei niin toivottu asia.

Tämä vain yksinkertaisesti näkyy jo koko eurovaaliäänestyksen karttamisena, koska EU nähdään suurena toivottomuutena. 

Tätä ei Kurikasta kotoisin oleva yksi persujen pää-äänitorvi Vesa-Matti Saarakkalakaan millään oivalla omassa bloggauksessaan ruotiessaan persujen vaalitappion syytä - tai ei sitten halua sitä ääneen sanoa. 

Mutta vaikka osviittaa kannatuksesta kaikki vaalit presidentinvaaleja lukuun ottamatta antavatkin, en aivan uskalla veikata persuille vastaavaa tulosta eduskuntavaaleihin. Persut ovat kotimainen puolue, ja jos he repäisevät eduskuntavaaleissa jonkun 15-16 pinnan kannatuksen, on se silti melkoinen jytky kakkonen, sillä kaikki politiikkaa seuraavat tietävät, että heidän 2011 eduskuntavaalituloksessa oli ilmaa päällä. 

Liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä ei kannata tehdä puolueesta, joka on poliittisen kentän ylivoimaisin tuuliviiri niin jäsenistönsä kuin kannatuksensakin suhteen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Pidän kyllä aivan liian aikaisena arvioida Perussuomalaisten kannatusta ensi vuonna pidettävissä eduskuntavaaleissa nyt. On aivan liian monta muuttujaa pelissä.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Eiköhän siitä lähdetä, että se on alle 13% kuntavaalien, presidentinvaalien ja eurovaalien tapaan. Tarkempaa analyysiä tulee sitten myöhemmin. Gallupit eivät tule pitämään paikkaansa koska niissä ei voi huomioida jytkyn täydellistä lässähtämistä eli Perussuomalaisten gallupkannatuksesta voi viilata aina muutaman prosentin pois.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Veikkauksessa näytit onnistuneen sekä Perussuomalaisten ja SDP:n osalta hyvin, mutta menit sitten muuten aivan metsään.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #3

Perussuomalaisten kannatuksessa on nyt ollut kolmen vaalin ajan selkeä trendi. Siitä voi päätellä aika paljon.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri Vastaus kommenttiin #4

Ei tuo ihan noin toimi, etenkään eurovaalien osalta. Perussuomalaisten kannatus on populistipuolueena erittäin altis heiluriliikkeille ja presidentin- ja eurovaalien tapauksessa erityisesti henkilöehdokkaille. Eduskuntavaaleissa hyvillä listoilla ja uskottavuuden säilyttämällä puolue voi saavuttaa 15-20 prosentin kannatuksen, mutta jos esimerkiksi Soini ottaisi hatkat vaalien alla niin puolue voisi romahtaa riiteleväksi viiden prosentin puolueeksi parissa viikossa. Toisin kuin vakiintuneiden puolueiden kannatus, ei PS:lla ole vielä näyttöä siitä että heidän peruskannatuksensa ja vaalikoneistonsa olisi kestävällä pohjalla.

Vihreiden osalta näyttää kyllä todella huonolta. Perinteisesti puolue on menestynyt erittäin paljon paremmin eurovaaleissa kuin eduskuntavaaleissa, mutta nyt kannatus romahti ja puolue on muutenkin jyrkässä alamäessä monesta syystä (hallitusvastuu, vasemmistoliitto yms.).

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #10

Vihreiden kannatushan näyttää erittäin lupaavalta eduskuntavaaleja ajatellen. Vasemmistoliitto jäi tällä kertaa Vihreiden taakse vaikka se pakeni oppositioon juuri vaaleja ennen. Viime eduskuntavaaleissa se sai paljon Vihreitä enemmän kansanedustajia, joista osa tosin passitettiin taas heti alkuunsa omaan ryhmäänsä kun ei hallitustaival sopinut kaikille. Jos nykyiset prosentit pitävät, Vihreät saavat merkittävän vaalivoiton.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri Vastaus kommenttiin #11

Kadehdittavaa optimismia. Kannatuksesta katosi neljäosa (12,4% -> 9,3%) ja "Vihreiden kannatushan näyttää erittäin lupaavalta eduskuntavaaleja ajatellen."

Eurovaaleissa Vihreät ovat saaneet vuodesta 1999 asti enemmän kannatusta kuin Vasemmistoliitto jonka kannattajat yleensä nukkuvat eurovaalit, mutta nyt tuli käytännösssä tasapeli. Jos vanhat merkit paikkansa pitävät niin eurovaalikannatuksesta Vihreiltä lähtee ainakin kolmannes eduskuntavaaleissa. Se tietäisi 5-6 prosentin kannatusta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #11

Voi olla, että eduskuntavaaleissa äänesprosentit ovat toiset?

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri Vastaus kommenttiin #13

Varmasti on, ja tasaisemmin jakautunut. Näissä vaaleissa Helsinki 52,4%, kun koko maa 40,9%. Rautalangasta: hyödytti suhteessa erityisesti Vihreitä ja Kokoomusta ja sattuu eniten Keskustaa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #14

Ajatus tuokin! Saatat olla osin oikeassakin?

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Tekisi mieli ennustaa, mutta muut puolueet vaikuttavat enemmän persujen kannatukseen kuin he itse. Demareiden sekava tilanne vaikuttaa varmaan eniten. Ihan mahdotonta on ennustaa jyrkkeneekö demareiden alamäki edelleen vai saako Rinne imuroitua osan persuille valunutta kannatusta takaisin.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Eiku nyt on just oikea aika. Kuka se galluppien manipuloimana enää pystyy itseään uskomaan? PS 18.6%, Kok 19,8%, Kesk 20,1%, SDP 13,2% Vih 10,2% Vas 11,4% muut - loput%

Veikataanpa vielä silleesti, että PS. ei pääse vieläkään hallitusvastuuseen muiden suhmuroidessa hallituspuolueet, kuten kävi 2011. SDP suostuu oikeiston juoksupojiksi, koska Vas. saa suhteellisen vaalivoiton ja "takiaispuolueita" ei tarvita. RKP jatkaa hallituksessa, vaikka jokin uusista pienpuolueista kerääkin enemmän ääniä :(

Tässä minun veikkaukseni 28.5.2014

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kävin juuri postilaatikolla, ja sielä odotti minua kirje Uudelta Suomelta ja sain Markku Muuskon lupaamat rannekkeet Linnanmäelle! Kiitos!

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kylläpä innostuit kun Huuskostakin tuli Muusko :)

Samoin tuli tännekin, kiitos vielä kerran.

PS. Katsellaanko seuraavia EK-galluppeja ;)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Enkä edes kommenttisi jälkeen pysty virhettäni korjaamaan!

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #8

Ei kai se niin vakavaa ole etteikö voisi noinkin olla :)

Toimituksen poiminnat