Timo Ekman Keskustelut jatkuvat osoitteissa https://www.facebook.com/Novellisti ja https://twitter.com/EkmanTJ. Molemmat profiilit ovat avoimia kelle tahansa luettavaksi ja kommentoitavaksi. Muut yhteydenotot osoitteeseen ekman.timo@gmail.com

Vaalianalyysia

Nyt olisi eurovaaleista kirjoittaa vaikka mitä, mutta summaillaanpa nyt toimittaja Yrjö Raution tapaan jonkinlaisia heittolaukauksia. Yhtään bloggausta tahi toimittajan analyysia, kolumnia ja pääkirjoitusta en ole asiasta tälle ja eiliselle päivälle lukenut Jyrki Lehtolan perjantaista kolumnia lukuun ottamatta, pelkkien perusuutisten varassa ollut, joten taatusti lahjomatonta näkökulmaa tarjolla. 

                    ***

Kokoomuksen voitto oli niin odotettu, että ainut pettymyksen paikka oli se, että odotetun 4 paikan sijasta ei tullut kuin 3 paikkaa. Kokoomuksen ylivoimakin oli aivan musertava: suurempi yksistään kuin koko vasemmisto yhteensä. 

                    ***

Pistää miettimään Jyrki Lehtolan tapaan, että mitä mahtaa liikkua niillä mielessä, jotka tyhjäsivät pankkitilinsä ja pahimmassa tapauksessa ottivat velkaa, että saivat kuvansa joutomaalle näkyville vailla mitään mahdollisuuksia läpimenoon. Päällimmäisenä käy mielessä vihreiden Antero Vartia, jonka noin 100 000 € vaalibudjetti oli enemmän kuin ylimitoitettu äänimäärään nähden. 

                    ***

Tällä kertaa pienoisen jytkyn teki kepu. Prosentuaalinen äänisaalis oli hyvä ja kahden kärjen taktiikka toimi kaikesta huolimatta. Nyt on Aldessa tarjolla Suomesta yö päivä, Väyrynen ja Rehn Jäätteenmäen kera. Ei tule olemaan helppoa ryhmän sisällä, kun tietää Keminmaan ikiliikkujan egon ja tarmon ja Alden Väyrysvastaiset linjaukset. 

                    ***

No, Väyrynen nyt todennäköisesti kaupittelee itseään ensi keväänä eduskuntaankin, joten lyhyeksi voi kausi jäädä ja Hannu Takkula nousta varalta Brysselin koneeseen. Toki ministerinpaikkaa pienemmällä vakanssilla Väyrynen ei europarlamentista kotimaahan liikahda, kuten vuoden 2007 eduskuntavaaleissakin sen teki selväksi, joten Takkula saa jännittää loppuun asti.

                    ***

Persut tekivät pienoisen flopin ennakko-odotuksiin nähden. Toki itseään voivat siitä syyttää, sillä he ovat demonisoineet koko EU:n niin pahoin, että heidän väkensä karttaa EU:ta jo kiertämällä äänestyskopitkin kaukaa. Eduskuntavaaleissa on odotettavissa ainakin hienoinen nousu, sillä persut ovat ennen kaikkea kotimaan puolue.

                    ***

Demarit osoittivat olevansa se puoluemaailman jakojäännös ja iltaruskon porukka. Taannoin juteltiin siitä, että pitäisikö vasemmistoliiton liittyä demareihin, että vasemmisto yhdessä keräisi voimansa. Pian voi demarit kolkutella vasemmistoliiton ovea, jos kurssia reivataan liiaksi vasemmalle. Pitkän linjan demari Lasse Lehtinenkin epäili taannoin Nykypäivässä, että demarit kutistuvat Rinteen avulla 10 pinnan puolueeksi. Tahti näyttää otolliselta sille. Ensi kevään eduskuntavaalit ovat se viimeinen kohtalon kysymys ja näytön paikka.

                    ***

RKP kiitteli jo osuvasti Halla-ahoa siitä, että heidän paikkansa varmistui Halla-ahon ansiosta, kun hän meni munaamaan perus persumaiseen tapaan ja panettelemaan RKP:tä päivä pari ennen vaaleja. Paljon on persuilla vielä oppimista hyvistä vaalitavoista ja oikeasta strategiasta.

                    ***

Petri Sarvamaalla (kok) on myös jännittämistä aika lailla. Jos Alexander Stubb valitaan kokoomuksen uudeksi puheenjohtajaksi, Sarvamaan ei tarvitse vieläkään palata toimittajan hommiin, kun Stubb luovuttaa paikkansa hänelle. Vaan tiukaksi menee kamppailu pj-paikasta Jan Vapaavuoren kanssa.

                    ***

Nyt on myös tarjolla pienoinen pätkä kansanedustajuus monelle tyypille. Vaasan vaalipiiristä Miapetra Kumpula-Natrin (sd) tilalle nousee pitkän linjan demari ja viime eduskuntavaaleissa niukasti rannalle jäänyt Harry Wallin. Hyviin asetelmiin herra pääsee ensi kevään eduskuntavaaleja ajatellen samoin kuin kaikki muutkin.

                    ***

Vasemmistoliitto sai odotetun piristysruiskeen palaamalla euroareenalle Kyllösen kera. Oppositiosta päin pelaaminen söi mahdollisesti juuri vihreiltä paikan, sillä vihreät eivät ole perinteisestä oikeisto-vasemmisto -jaottelusta huolimatta täysverinen oikeistopuolue.

                    ***

Ryhmä "Muut" olivat taas muutaman kymmenyksen tarkkuudella samanlainen sillisalaattijakojäännös kuten kaikissa vaaleissa. Näiden puolueiden toivottomuutta kuvaa se, että jos nämä kaikki olisivat liittoutuneet kristillisdemokraattien kanssa, he olisivat saaneet Sari Essayahin (kd) vain läpi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset