Nalle-jahti, osa 2

YLEn toimittaja Sanna Ukkola niittasi kaiken olennaisen blogissaan, joka käsitteli yli äyräiden paisunutta Björn ”Nalle” Wahlroos -kritiikkiä hänen Ruotsiin muutostaan. Ota ja lue se täältä sekä havahdu suhteellisuudentajuun. 

Ukkolaa kompatakseni on aika tehdä pieni jatke, eräänlainen päivitetty versio Ukkolan bloggauksesta. 
Suomessa on jotain valtavan vinksahtanutta siinä mielessä, että Wahlroos on maksanut aivan tähtitieteellisen määrän veroja Suomeen, ja nyt kun herra on nostamassa kytkintä syystä b toisesta, paheksunnan aalto leviää pitkin somea ja tavallista mediaa. Ei kuulemma saisi tehdä näin, kun Suomi on antanut hänelle niin paljon, säestää valtionvarainministerimmekin muiden joukossa. Sitä ei kukaan edes yrittänyt laskea kuinka paljon Nalle on antanut vastavuoroisesti Suomelle.

Mutta aivan uransa alkumetreiltä on jokainen formulakuski ja NHL-jääkiekkoilija harrastanut Nallen kaltaista verosuunnittelua vielä räikeämmässä mittakaavassa. Paheksutaanko heitä? Eipä juuri. Kansallissankareita ovat, joita toimittajat suitsuttavat ja kansa fanittaa. 

Ja kun mennään aivan ruohonjuuritasolle, niin meistä jokainen tuntee jonkun, joka on vähän tehnyt kuutamokeikkaa toisaalle muodossa tai toisessa ja verottajaa ei ole jaksettu muistaa, mutta työttömänä sosiaalietuudet on kyllä nostettu täysimääräisenä tilille. Rivikansalaisen verosuunnittelua tämäkin sillä erotuksella, että Nalle tekee sen täysin laillisesti, mutta naapurin Reiska remonttihommansa ilman kuittia laittomasti.  

Ilmeisesti on niin, että ihminen ajautuessaan riittävän vasemmalle ideologiassaan menettää suhteellisuudentajun ja aivan kylmästä kateudesta johtuen latelee moisia aatoksia pöytään.

Suomalaisen verojärjestelmän vinksahtaneisuudesta kertoo esimerkiksi sekin yksittäinen esimerkki, että takavuosina pääomaverotusta pidettiin aivan liian lievänä ja sitä on asteittain kiristetty sen jälkeen. Tilanne on mennyt sellaiseksi ties kuinka monen kohdallaan, että heidän pääomaveroprosenttinsa on korkeampi kuin ansioveroprosenttinsa. 

Näin yksinkertaiseen tilanteeseen pääsee, kun keskivertoduunaripariskunta hankkii itselleen sijoitusyksiön velaksi. Pääomaveroprosentti on automaattisesti 30, mutta ansioveroprosentti keikkuu jossain 22-24 kieppeillä. 

Eikö pääomaveroa voisi laskea näiden piensijoittajien osalta edes samalle tasalle kuin heidän ansioveroprosenttinsa on? Ei kukaan pääse rikastumaan sillä, että ottaa pankista lainaa ja ostaa 50 000 € yksiön velaksi ja laittaa kämpän vuokralle.

Saattaisi moinen verokohtelu innostaa sijoittamaankin toisella tapaa kuin tämänhetkinen pääomaverojärjestelmä. Turha tuolloinkaan velkaisia pääomasijoittajia on kadehtia.

timoekman
Seinäjoki

Olen Seinjoella asuva innokas harrastekirjoittelija ja aiemmin olen kirjoitellut sanomalehtiin niin mielipide- kuin uutispalstoillekin. Tällä hetkellä toimin Sotaveteraani-lehden vakituisena avustajana.
Harrastuksiin kuuluvat kirjoittamisen lisäksi lukeminen, elokuvat, dokumentit ja sanomalehtien ja uutissivustojen intohimoinen seuraaminen.
Allekirjoittaneesta sanottua:
"Pipopää-Ekman on otus, joka ei saa yhtään sanaa paperille, jos siinä ei saa vittuilla. Harvinaisen pahantahtoinen herrasmies kyllä, vaan ei ole minun makuuni tuollainen teiniangsti aikuiselta mieheltä."

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu