Timo Ekman Keskustelut jatkuvat osoitteissa https://www.facebook.com/Novellisti ja https://twitter.com/EkmanTJ. Molemmat profiilit ovat avoimia kelle tahansa luettavaksi ja kommentoitavaksi. Muut yhteydenotot osoitteeseen ekman.timo@gmail.com

Hesari ja sen tulkinnanvarainen levikki ja erikoiset tilausmuodot

Maan suurinta lehteä sopii aina arvioida hiukan syvemmin. Koska kohde on laaja, sopii analyysi rajata jollekin alueelle. Jätän toistaiseksi muille journalistisen sisällön arvioimisen ja keskityn levikkeihin ja tilausmuotoihin. Lyhyesti voin sanoa vain, että pääsääntöisesti olen tyytyväinen Hesarin sisältöön tätä nykyä.

Vasta ensi vuosi kokonaisuudessaan näyttää, oliko vastaavan päätoimittajan vaihdoksella Mikael Pentikäisestä Kaius Niemeen jotain levikkiin vaikuttavaa muutosta, sillä vastaavaa päätoimittajaahan vaihdettiin kesken vuoden toukokuussa ja kesän ajan vt. vastaavana päätoimittajana oli nykyinen päätoimittaja Riikka Venäläinen ennen Niemen valitsemista puikkoihin (Hesarissa on vastaava päätoimittaja ja päätoimittaja erikseen, tekijän huom.).

Juuri tulleet levikintarkastuksen luvut paljastavat paperisen Hesarin alamäen kiihtyvän. Joka päivä tilattava paperinen Hesari tipahti noin 25 000 kappaletta alaspäin. Prosentuaalinen pudotus oli siinä vajaan 8 % luokkaa.

Muutkin paperisesti tilattavat ja tarkastuksessa mukana olleet muodot tulivat alaspäin suurin piirtein samaa luokkaa lukumääräisesti (Hesari ma-la, Hesari su ja Hesari la). Tällä hetkellä tilausmuodot ovat hiukan erilaisia ja niistä lisää alemmissa linkeissä.

Mutta yksi tilausmuoto on pinkonut kuin sukkula taivaisiin. Kyseessä on Hesarin digilehden tilauskanta. Tälle vuotta luku näyttää huimaa 161 180 tilaajaa. Edelliselle vuotta, vuosi jolloin digilehden mittaaminen on aloitettu, luku oli 130 537. Tilaajia siis hiukan päälle 30 000 lisää vuodessa ja lähtötilanne noin hurja verrattuna muihin lehtiin (joitain tuhansia korkeintaan muilla maakuntalehdillä pääsääntöisesti). Ei huono, voisi joku sanoa.

Ei todellakaan huono juttu, mutta ei automaattisesti Pina Coladan ja samban paikkakaan.

Kun Hesari teki maksumuuriuudistuksensa ja myöhemmin tulleen lehtikokomuutoksen, on se siitä asti tarjonnut Hesaria tilattavaksi siten, että ensimmäinen kuukausi netissä irtoaa hintaan 1 €. Tällä hintaa siis saa Hesarin nettisivut käyttöön plus päivän lehden näköislehtimuodossa kaikkine liitteineen. Moisessa tutustumishinnassa ei paljon katetta lepää, joten korkea tilauskanta ei ole ihan suoraan rinnastettavissa mainioon katteeseen. Tuon jälkeen hinta on noin 15 € per kuukausi.

Mutta eräs Hesarin tilausmuoto on aika hämmentävä. Hesarin voi tilata myös siten, että ostaa itselleen vain verkkopalveluun oikeudet. Hintaa noin 10 € kuussa. Tässä palvelussa on myös Päivän lehti -valikko. Se ei ole tässä yhteydessä sama kuin edellä mainittu näköislehti, siis lehti ilmoituksineen ja muotoineen sama kuin printtiversio, vaan kyseessä on päivän Hesarin journalistinen sisältö verkossa. Tämän linkin kautta voi käydä vilkaisemassa, miltä se käytännössä näyttää.

Niin, että Hesari kauppaa yhtä sellaista tilausmuotoa tilaajilleen, missä lehden voi tilata itselleen ilman ilmoituksia, mutta silti lehti pitää printissä niin suolaisia ilmoitushintoja ettei tosikaan. Noin vertailun vuoksi sunnuntain Hesarin koko etusivun listahinta on siinä 50 000 €. Se jää näkemättä näiltä 10 € tilaajilta.  Toki ilmoitukset on omassa valikossaan, mutta se on kaukana siitä, että ne olisivat lehdessä toimituksellisen materiaalin joukossa. Lukijathan yleisesti ottaenkin inhoavat kaikenlaista mainontaa netissä. Ei mainoksia estävät tietokoneohjelmat ole tyhjästä syntyneet.

Ei ihan onnistunut tilausmuoto, kun ilmoittelijaa pistetään noin halvalla. Ilmoittelijana kyllä haluaisin tietää millainen on digilehtien tilaajakunnan jako eli sen, onko digitilauksissa kuinka paljon tätä pelkkää nettisivujen tilaajaa verrattuna perinteisen näköislehden tilaajaan. Äkkiseltään ei tule mieleen muita sanomalehtiä, jotka olisivat Hesarin tavalla jaotelleet verkon sisältöä.

Eli vaihtoehtoja on siis karkeasti sanottuna kolme: Tilaa näköislehti liitteineen, tilaa verkkopalvelut koko Hesarin journalistisella sisällöllä ilman liitteitä (Nyt-liitteestä suurin osa silti saatavilla) tai tilaa paperinen versio ja ota siihen halutessasi muutaman euron lisämaksusta näköislehtiversio.

Toinen seikka, joka pistää hiukan miettimään tulevaisuudessa sitä, miten levikit on laskettavissa, on se, että kuinka paljon printin ja digitilaajien kohdalla on päällekkäisyyksiä ja ns. piilotilaajia yleisesti ottaen kaikissa lehdissä.

Digilehden kun voi normaalin printin kestotilaaja tilata muutaman euron kuukausihintaan yleensä lisänä melkein kaikissa lehdissä. Näin Hesarissakin. Tämähän on esimerkiksi helppo antaa lahjaksi vanhemmilta lapsille, kun vanhemmille tulee kestona vaikkapa tämä edellä käsitelty Hesari, niin antamalla vain käyttäjätunnukset ja salasanan perheen vesa saa muutamalla kympillä Hesarin itselleen vuodeksi. Tiedänkin moisia tapauksia muilla lehdillä.

Entä miten täyden paketin tilaaja, sekä paperinen versio että täysi digilehti joko Hesarin tai perinteisen näköislehden tapaan lasketaan levikissä vai onko hän vain painetun lehden tilaaja? Onko hän mahdollisesti sekä digitilaajien että perinteisen lehden tilaajien sarakkeissa kahteen kertaan? Toisinaan voi olla aivan syystäkin edellisen esimerkin mukaisesti mutta toisinaan liioittelua. Tällä hetkellä nämä digitilaukset eivät suuria heittoja tee muiden maakuntalehtien tilauskantoihin, oli laskutapa mikä hyvänsä, mutta Hesarin kohdalla voidaan puhua 6-numeroisesta heitosta pahimmillaan.

Jos jokainen tilaaja lasketaan erikseen omille sarakkeille, niin Hesarilla on tätä nykyä hiukan päälle 474 000 tilaajaa. Levikintarkastuksen arkistosta löytyy Hesarin levikit vuodesta 1999 lähtien ja huippuvuotena -99 oltiin tuosta luvusta vielä noin 20 000 tilaajan päässä.

Paljon avoimia kysymyksiä joihin olisi Hesarilta ja Levikintarkastukselta mukava kuulla omat kommentit, vaikka tuskin tänne asti vaivautuvat vastailemaan.

Aiheesta lisää kiinnostuneille:

http://www.levikintarkastus.fi/levikkitietokanta/index.php

http://asiakaspalvelu.hs.fi/ukk/tilausehdot/hinnasto/

http://asiakaspalvelu.hs.fi/tuoteperhe/hs/

http://www.hs.fi/paivanlehti/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän timoekman kuva
Timo Ekman

Liekö joku tekninen häiriö Hesarilla, kun en itse ainakaan saa Päivän lehti -valikosta uutisia auki. Aukeaako muilla?

Reino Jalas

Toki täällä meillä muilla avautuu Hesarin sivut ihan normaalisti edelleen. Ilmeisesti edellä ollut pitkä ja kriittinen arviosi sai aikaan sen että sinun IP:si on nyt tästä eteenpäin blokattu HS Päivän Lehti palveluun.

Oma kehitystoiveeni paperisen historialehti Hesarin suhteen on niinkin vaatimaton, että haluaisin lehden olevan taitoltaan sellainen että voisin lukea sen aamukahvilla suoraan, siltä istumalta. Tarvitsematta ravistella lehden sisältä lukuisia sisälehtiä erilleen.

Saman konsernin Ilta-Sanomat on taitettu ja niitattu tällä tavalla. Se on kompakti lukea missä vaan, vaikka junassa. Iltsari pysyy hienosti kasassa. Kahdesti olen palautelomakkeilla pyytänyt tätä asiaa, mutta eipä Hesari ole nähnyt aiheelliseksi vastata, eikä ole lehden taittokaan muuttunut.

Käyttäjän timoekman kuva
Timo Ekman

Wau! Voisiko kerrankin joku pienimuotoinen salaliittoteoria osua vanhan skeptikon kohdalle. Huikeaa, sillä kun avaan Chrome-selaimella normaalissa tilassa Päivän lehti -valikon, en saa kuin osastojen nimet näkyviin.

Kun menen incognito-tilaan eli ip-osoite on salattu, lehti aukeaa normaalisti. Työkkärin koneella avautui eilen aivan muitta mutkitta myös normaalitilassa. Täytyypi olla otettu, jos asia kerran näin on. :-)

Sen verran noista ip-lehdistä, että Iltalehden lehtiuudistus on aika onnistunut kokonaisuus sisällöllisesti. Mutta hiukan samaa vikaa kuin Hesarissa. Kun joku viikonvaihteen lehti on 3-4 palana jossain julkisessa paikassa (kapakat, ruokalat) on aivan takuuvarmaa, että joku liite on hakusassa. Yleensä juuri se Taustat & Tekijät -liite, missä ne mielenkiintoisimmat jutut on.

Käyttäjän timoekman kuva
Timo Ekman

Kun jaksoi hiukan itse kaivaa tilastoja, niin valkenihan se. Alaspäin on tultu kokonaislevikissä silti Hesarillakin. http://www.levikintarkastus.fi/levikintarkastus/ti...

Toimituksen poiminnat