Timo Ekman Keskustelut jatkuvat osoitteissa https://www.facebook.com/Novellisti ja https://twitter.com/EkmanTJ. Molemmat profiilit ovat avoimia kelle tahansa luettavaksi ja kommentoitavaksi. Muut yhteydenotot osoitteeseen ekman.timo@gmail.com

Pian rytisee mediakentällä

Kovasti on merkkejä ilmassa, että mediakentällä tapahtuu reilunpuoleisia fuusioita. Otetaanpa muutamia ajan kuvia tarkasteltavaksi. 

1) Ilkka-Yhtymä Oyj pitää yllä keinotekoista tasearvoa kirjanpidossaan lain sallimin keinoin väittämällä suurimman sijoituksensa Alma Median arvon aivan toisena kuin mitä se on. Mikäli tasearvo korjattaisiin oikeisiin lukuun, velkaantumisaste pyöreästi kaksinkertaistuisi ja Ilkka-Yhtymän osake tulisi alas ja lujaa.

2) Alman osakkeiden arvo on ollut tasaisessa sukelluksessa tämän vuosituhannen. Pohjakosketusta tuskin on vielä nähty, vaikka pieni piristyminen näkyi hetkellisesti kurssissa taannoin. Alaspäin on taas tultu.

3) Aina Saaristomereltä napapiirille sanomalehdet ovat tehneet aikamoista yhteistyötä. On yhteistä netti- ja printtisisältöä. Kytkös Almaan on tiivis osalla lehdistä. Ilkka-Yhtymä omistaa esimerkiksi Almasta noin kolmanneksen. Lännen Media on uusin termi tälle alalle, millä on huomattava yhteistoimitus.

4) Meillä  on myös kaksi mustaa hevosta. He ovat velipojat Antti ja Niklas Herlin, joilta ei pätäkkä lopu. Veljekset omistavat ristiin aika mojovia potteja sekä Alma Mediaa ja Sanomaa sekä veljeksistä Antti on Sanoman hallituksessa puheenjohtajana. Mikä on tämän parivaljakon vaikutus kaikkeen? 

5) Mitä tapahtuu Sanomalle? Keskittyykö se muutamaan valtakunnallisesti isoimpaan mediaan ja myy muun sillisalaatin pois, kun luvassa on kovia saneerauksia uutisten mukaan? Ja kenelle myy, jos myy? Vai lopettaako ihan kokonaan jotain toimintaansa? Vaiko päinvastoin: ollaanko ostamassa jotain mediakentältä?

Mitä veikkaatte, mitä tapahtuu ja koska? 

Annan kuitenkin omankin arvion. Näistä viidestä liikkuvasta tekijästä johtuen tapahtuu reilunpuoleisia fuusioita Alma Median ja siihen lähellä kytköksissä olevien kesken. 

Annan toisenkin vinkin. Nyt ei välttämättä ole paras aika noin piensijoittajana ostaa mediapuolen osakkeita ainakaan Ilkka-Yhtymästä. Alaspäin tullaan vielä aika varmasti. Kun keinotekoinen tasearvo korjataan oikeaan lukuun, putoaa osakkeen arvo reaalilukuun. Tasan silloin ostoksille, jos mahdollista, sillä hyvät kaupathan tehdään tunnetusti ostaessa, ei myydessä. 

Noin yleisemmin voi sanoa, että minkä tahansa fuusion tullessa julki alkaa olla aika hiton kiire ostaa osakkeita, sillä ne alkavat kivuta aika vikkelästi ylöspäin todennäköisesti.

Jos on laittaa rahaa kiinni pitemmäksi aikaa ja nappulasta ei ole pulaa, tehkää Herlinit ja ostelkaa saman tien eri medioiden osakkeita niin paljon kuin pystytte. Media, tiedonjano, on yksi ihmisen perustarpeista jos ajatellaan Maslowin tarvehierarkian kautta. Idioottivarma bisnes, kun ansaitsemismallit saadaan järkeviin puihin eli lopetetaan myytävän tavaran (journalismin) antaminen ilmaiseksi ihmisille netin kautta.

Että näillä eväillä eteenpäin.

Taustoista kiinnostuneille: 

http://www.nordnetblogi.fi/ilkka-alma-median-osakkeet-ja-mediakentta/12/...
http://www.nordnetblogi.fi/ilkan-oma-liiketoiminta-kaupan-paalle/14/03/2...
http://www.nordnetblogi.fi/kotimaisen-mediakentan-hirttosilmukka-kiristy...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Hannu Rytilä

Mutta kun media pääosin valehtelee. Nykyisin luen Hesarista, jonka tilaaja vielä olen, vain 2 palstaa,. Ne ovat: Kuolinilmoitukset (Ahaa - tämä tyyppi ei soita enää. Eikä muuten ole soitellut kuolemansa jälkeen, ihme juttu. Vanhenen tässä yhdessä asiakkaideni kanssa. Sitten kuollaan yhdessä pois...
Toinen on HS-kohteeni on fingerpori. Päivän naurut on taattu.

Muu HS-uutisointi on turhaa koska se saa näppärästi netistä.

Toimituksen poiminnat