Timo Ekman Keskustelut jatkuvat osoitteissa https://www.facebook.com/Novellisti ja https://twitter.com/EkmanTJ. Molemmat profiilit ovat avoimia kelle tahansa luettavaksi ja kommentoitavaksi. Muut yhteydenotot osoitteeseen ekman.timo@gmail.com

Median sokeat pisteet


Medialla on sokeita pisteitä edelleen. Ja nyt ei tarvitse kääntää kelloja välttämättä jonnekin sotiin tai Kekkosen aikaan asti. 

Kekkosesta on saamatta niin kauan kokonaiskuva, kun Moskovan arkistot ovat kiinni tutkijoilta. Tämä on fakta juttu ja ei muuksi muutu. Siihen ei voi mediakaan määränsä enempää vaikuttaa.

Sotien suhteen jonkinlaisia kipupisteitä on vielä Karjalan keskitysleireissä ja suomalaisten tekemissä sotarikoksissa. Riittää pengastamista tutkijoille.

Mutta tältä päivää löytyy hyvä esimerkki median varauksettomasta suhtautumisesta tasavallan ylimpään poliitikkoon, tasavallan presidenttiin. 

Kun Tarja Halonen oli tasavallan presidenttinä, yhtään kertaa en muista että minkään lehden palstalla olisi joku puheterapeutti tai tapakouluttaja huomauttanut lievähköstä ärräviasta puheenparressa. Aika hyvin, kun 12 vuoden aikana ei saatu asiasta mainittua kuin siellä täällä netin keskustelupalstoilla. 

Tämän hetkisen presidenttiparin suhteen medialla on myös sokea piste. Ei pienintäkään pelkoa, että missään lehdessä näkyisi ikinä minkäänlaista kritiikkiä presidenttiparin ikäerosta. Jenni Haukiolla ja Sauli Niinistöllä on ikäeroa liki 29 vuotta ja kuka tahansa muu poliitikko joutuisi aikamoisen luupin alle, jos pyörisi kolme vuosikymmentä nuoremman käsipuolessa.

Hyvänä esimerkkinä suhde ryöpyttelystä on Ilkka Kanervan viimeaikaiset toilailut, mutta osansa toki siinä tekee kuitenkin Kanervan yleinen moraalittomuus parisuhdekuvioissa ja tunnettu hillitön syrjähyppely. Tasan sata varma kuitenkin olen, että vaikka Kanerva eroaisi puolisostaan Elina Kiikosta, niin aika meheviä otsikoita saataisiin Kanervasta sinkkunakin, jos hänen käsipuolessa pyörisi 30-vuotta nuorempi neiti. Sama koskee melkeinpä ketä tahansa julkisuuden henkilöä. Otsikoissa, ingresseissä ja kommenteissa korostettaisiin nimenomaan tätä ikäeroa.

Käymätöntä historiaa olisi ollut sellainenkin tilanne, että 2012 presidentinvaalien toisella kierroksella olisi ollut Pekka Haavisto oman ikäisen naispuolisonsa kanssa ja vastassa Sauli Niinistö oman nuorikkonsa kanssa. Veikkaan, että tiukemmalle olisivat prosentit menneet herrojen välillä, sillä Suomi on kuitenkin melko konservatiivinen maa ja reippaita ikäeroja ei ole koskaan katsottu oikein hyvällä parisuhdekuvioissa. 

Homoilu on kuitenkin niin ylitsepääsemätön juttu osalle tuulipukukansaa, että mieluummin ääni annettiin sitten sille pienemmälle pahalle ja puolivallaton aviomies sai painella nuorikkonsa kanssa Mäntyniemeen. 

Kaikesta huolimatta on toki hieno juttu Niinistön kannalta, kun vierellä on noinkin upea nainen kuin Haukio on. Siitä ihan vilpittömät onnittelut. Kritiikin kärki onkin nyt näissä moralisoinnin kaksoisstandardeissa, joiden yläpuolella koko presidentti-instituutio tuntuu edelleen olevan. Huomattavan laaja syytesuoja on edelleen yksi esimerkki tasavallan presidentin nostamisesta tavallisten kuolevaisten yläpuolelle.

Ehkä tämä varaukseton suhtautuminen on jotain Kekkosen ja suomettumisen peruja sekin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

No kokeile vaikka artikkelisarjaa Tarja Halosen tavasta puhua. Tuskin sillä ihan Pulitzer-palkintoa saat.

Käyttäjän timoekman kuva
Timo Ekman

Se pointti ei ollut siinä, että tästä nyt erityisempää meteliä nostettaisiin. Mutta edes kohtuuden vuoksi joskus joku kriittinenkin arvio näistä seikoista olisi hyvä kuulla. Muitakin kritisoitavia seikkoja varmasti löytyisi, jos tasavallan presidentit olisivat normaalin kritiikin alla. Ihan tasapuolisuuden nimissä vain tätä penään.

Toimituksen poiminnat