Timo Ekman Keskustelut jatkuvat osoitteissa https://www.facebook.com/Novellisti ja https://twitter.com/EkmanTJ. Molemmat profiilit ovat avoimia kelle tahansa luettavaksi ja kommentoitavaksi. Muut yhteydenotot osoitteeseen ekman.timo@gmail.com

Tapahtuuko verkkomediassa eturyhmien kaappauksia?


Puheenvuorostakin tutuksi tullut ex-blogisti Pekka Siikala ei puhunut aivan turhanpäiviäisiä nettisivuillaan epäillessään, että jokin ryhmittymä voisi kaapata Uuden Suomen Puheenuoro-palstan kokonaan itselleen. 24.7 päivätty kirjoitus otsikolla "Vilpittömiä neuvoja persuille" tarjoaa sysimustan dystopian siitä, mitä tapahtuu, kun media joutuu erilaisten ryhmittymien vietäväksi ja keppihevoseksi. Päivän perästä tuli hiukan toistoa otsikolla "Media leikkii tulella".

Se on toki selvä, että aina mediat ovat tehneet jonkin verran ilmoittelijoittensa kanssa yhteistyötä journalistisella saralla. Paikallisista ilmoittelijoista on aina jonkin verran juttuja, ihan pätevin journalistisin perusteinkin, mutta paikallisesta K-kauppiaasta harvemmin saa lukea negatiivisessa valossa kirjoittelua. 

Ilmoitustulot ratkaisevat journalismin sävyä, sanotaan ylevissä toimittajien ulostuloissa mitä tahansa journalistien riippumattomuudesta.

Siikala tarjoaa Puheenvuoron valtiaiksi perussuomalaisia aivan yksinkertaisella laskukaavalla, mikä on täysin toteutettavissa, mikäli perussuomalaiset osaisivat organisoitua ja löytää ne muutama sata aktiivista kirjoittelijaa. Sosiaalisen median käyttäjinä he ovat korkeimmasta päästä sekä keskustelupalstojen vakioasukkeja.

Vaikka persuja ei pahemmin kynäniekkoina pidetäkään, useamman sadantuhannen kannattajan joukosta löytyy kyllä se promille pari väkisinkin aktiivisia kirjoittelijoita, jos vain halua on. 
Tuolloin ollaan hiukan visaisen pulman edessä. Kautta aikain poliitikot ovat raapustaneet tekstejään sanomalehtien palstoille. Niitä on julkaistu miten milloinkin ja minkälaisin poliittisin painotuksin. 

Avaintekijä on se, että toimitus on valikoinut julkaistavat tekstit ja suodattanut niitä palstoilleen.
Tämmöisestä toiminnastahan persut eivät tunnetusti tykkää ja pitävät sitä sensuurina, mitä se ei kuitenkaan useimmiten ole. 

Mikäli Siikalan dystopia toteutuisi, se johtaisi siihen, että TOP-50:sä keikkuisi aina 40 persu-kirjoitusta vähintään, mikä johtaisi siihen, että Puheenvuoroa lukisi hetken päästä enää persut ja persunmieliset ja muu kirjoittelija- ja kommentoijakunta katoaisi palstoilta vähin erin muille maille. 

Eihän poliittisten lehtien verkkosivuillakaan näy juuri muun henkisiä kirjoittelijoita kuin mikä lehden poliittinen kanta on. Turha sitä on Suomea Natoon lobata Kansan Uutisten verkkosivuilla.

Kun media vielä printtimedia-aikoina valikoi julkaistavat tekstit, moista valtausta ei voinut päästä käymään. Nyt se on enemmän kuin mahdollista. Toinen puolue, joka kokonsa ja nuorekkaan ikäjakauman puolesta voisi samantyyppisen kaappauksen Uudessa Suomessa tehdä, on kokoomus - joskin epäillen suhtaudun heihinkin, sillä niin kokoomus kuin muutkin suuret puolueet eivät hyödynnä nettiä likimainkaan niin tehokkaasti kuin persut. Muidenkaan puolueiden kaappauskykyyn en oikein jaksa uskoa ottaen huomioon niiden koot.

Olen aikaisemminkin ehdottanut Puheenvuoron muuttamista maksulliseksi perusideana tekstien laadun parantuminen. Edelleen kannatan ajatusta, mutta otetaas tähän toinenkin näkökulma esiin. 

Uuden Suomen keskusteluohjeissa sanotaan aivan yksiselitteisesti, että älä mainosta. 
Mitä muuta esimerkiksi kansanedustaja Reijo Tossavaisen (ps) hillitön bloggaus Uuden Suomen palstoille on kuin yhtä suurta mainosta vuoden 2015 eduskuntavaaleja ajatellen? Viimeiseltä kuukaudelta (28.6-28.7) häneltä oli huimat 43 blogi-merkintää! Tuon lisäksi melko varmasti useita satoja kommentteja vähintään. 

Olisiko mahdollista, että kaikki politiikassa ainakin joko kansanedusajaksi tai mepiksi pyrkivät joutuisivat maksamaan bloggaus- ja kommentointioikeuksista aivan asiallisen summan kuukausitasolla? Sama homma istuville kansanedustajille ja mepeille myös. 

Kansanedustajan ja mepin palkoilla olisi varaa melko korkeisiinkin kuukausimaksuihin. Tämä tervehdyttäisi US:n talouttakin edes jonkin verran, mikä on edelleen kuralla noin 200 000 € verran pelkästään viime vuoden tappiota ajatellen. 

Toisin sanoen olisi hiukan asemasta johtuva hinnoittelu Puheenvuorossa. Progressiivista hinnoittelua samaan tapaan kuin verotuksemmekin on.

Esimerkiksi Tossavaisen jatkuva keikkuminen palstoilla häneltä ilman mitään korvausta Uudelle Suomelle on likimain sama kuin hänen vaalipiirnsä lehdet julkaisisivat hänen ilmoitukset ilmaiseksi. Toimittajataustaisena kansanedustajana Tossavainen tämän tietääkin ja käyttää sitä sujuvasti hyväkseen, kun kerran mahdollisuus annetaan ja linkittelee kirjoitustensa perään vielä nettisivujensa osoitteen tai Eroa Erkosta -sivuston osoitteen, koska on traumatisoitunut Hesarin pääkirjoitustoimitukselle.

Tämän lisäksi moinen eettisesti kestävä hinnoittelu pitäisi huolen siitä, että Siikalan kuvaaman kaappauksen mahdollisuus pienenisi, mikä pitäisi Puheenvuoron moniäänisenä paikkana tulevaisuudessakin. Selkeitä viitteitä mielipiteiden polarisoitumisista Puheenvuorossa jo on, ja se kehitys kannattaa katkaista vielä kun kerkeää.

Tässä olisi lääkkeitä siihen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Jouni Haimi

No ensinäkin korvaako laatu määrän tässä invaasiossa?

Mutta heitäisin vastaan kysymyksen että onko usarilla pohjimmiltaan varaa laitta blogi palvelua maksuliseksi? voi olla niikin että kerätessään blogeista maksua käytäjämäärät vähenee ja samalla myöskin mainostajat harkitsevat onko usari enää hintansa väärtti.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Mielestäni olisi parempi niin kuin on muistaakseni joskus aiemmin suunniteltu, että laitettaisiin varsinaiset poliitikot omaan lokeroon ja muut voivat kirjoittaa vaikka vapaavuoroon. Poliitikkojen puheenvuoro voisi ihan hyvin olla maksullinen. Ennen vaaleja voisivat ehdokkaat ostaa näkyvyyttä hankkimalla oikeudet kirjoittaa poliitikkojen osastolle.

Sehän tämän idean kaataa, ettei poliitikkoja ole tarpeeksi kirjoittamaan tänne muuten kun juuri ennen vaaleja.

Perussuomalaiset ovat jo kaapanneet puheenvuoron, joten sitä ei kannata enää murehtia. Eipä silti, onhan sekin hauskaa tietää mitä perussuomalaiset ajattelevat.

Harri Rautiainen

Ekmanin ehdotuksista voisin kirjoittaa jotakin paremmalla ajalla.

Tuon tässä kuitenkin esille seuraavaa:
Kommari-ideologista Voima-lehteä rahoitetaan eräiden EU-meppien blogeilla, joita julkaistaan EU:n maksettuina ilmoituksina! Me veronmaksajat maksamme Satu Hassin, Cronbergin ja Pietikäisen propagandaa. Veroeurojani siis käytetään vihervasemmistoideologian tukemiseen.

En haluaisi nähdä samaa US:ssa. Kansanedustajien maksetut blogithan maksatettaisiin puoluetuella.

Käyttäjän timoekman kuva
Timo Ekman

Ja puoluetuki tulee veroeuroista samoin kuin kansanedustajien palkat, joten täysin sama asia.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kaatoiko median kaatamumisesta kiksit saava pikkupaavi oman persupravdansa?

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Kumma, miten erään kansanedustajan aktiivisuus herättää niin paljon polemiikkia. Ellei suorastaan kateutta. Kaikilla on yhtäläinen mahdollisuus kirjoittaa niin paljon kuin huvittaa, miksette tee niin…

Vapaus taitaa olla vain eräille niin vaikea käsite suvaita ja omaksua.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Jaa mutta vapautta ei ole ilman vastuuta. Se joka yhteisessä olohuoneessa harrastaa nurkanvaltausta voi aiheuttaa olohuoneen muuttumisen jengitilaksi.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Mitä nurkanvaltausta? Mistä puhut?

Täällä Puheenvuorossa on jo eräänlainen rajoitus kuinka monta blogia voi kirjoittaa vuorokaudessa, ainakin se rajoittaa näkyvyyttä, kun edellinen blogi putoaa listoilta pois.

Kysynkin, onko jonkun kirjoittajan blogien runsas määrä jotenkin sinulta / teiltä pois?

Pitäydyn kirjoittamassani - vapautta on eräiden vain niin vaikea suvaita.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #10

Jos foorumilla joka perustuu keskusteluun sortuu vastavuoroisuuden sabotointiin jotta saisi keskustelun sijaan propagoida ja tekee sitä hyvin monella tavalla niin se on nurkanvaltaus ja tyylivirhe. Vapaus siihen tietysti on niinkuin kaikkeen mikä ei ole nimenomaan laitonta.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Toisaalta määrä voi vaikuttaa laatuun; viittasihan Ruohonen-Lernerkin taannoin eduskunnan puheenvuorossaan Kanavan eikä Seiskan artikkeliin.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki Vastaus kommenttiin #11

Aina voi jättää Suosittele-napin painamatta. Yksinkertaista.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #12

Käyttökelpoinen ohje, toki edellyttäen että kaikki olisivat ns. napinpainajia:)

Alexius Manfelt

Blogistin ehdotus on mielestäni erittäin varteenotettava. Maksullisuus olisi vain erittäin kohtuullinen teko koko blogistanille.

Tavallien blogisti ja kommentointi vaikkapa 20 euroa per vuosi. valtuutetut 50 eruoa per vuosi, ja valtuutetuksi pyrkivät 35 euroa vuosi. Kansanedustajat, ministerit ja euromepit olisivat 100 euroa per kuukausi. Niiksi pyrkivät 50 per kuukausi.

Minusta ilmaisia illallisia ei edes ole, miksi sitten olisi ilmaista blogistania? Itse olen valmis maksamaan hyvinkin tuon 20 euroa vuosi. Miksen olisi?

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Pudottaisi blogistien määrää todennäköisesti niin paljon, että mainostulot putoaisivat enemmän kuin vuosimaksuista on hyötyä.

Pentti Juhani Järvinen

Tässä maksullisuuden kysymyksessä on kaksi puolta: "julkisuudesta" maksaminen ja (hyvän) "kirjoittajan palkkio."

Toimittajan, ammattikirjoitajan kannalta, hän voi katsoa tekevänsä palkatta työtä, johon hän on voinut kouluttaa itseään tai kouliintua varsin pitkään. Ongelman tietenkin näkevät - ja tuntevat - lähinnä toimittajat. Tai "etelän" tai muu "media, joka ei ota esimerkiksi poliitikoja ennen vaaleja kuten he haluavat tulevansa nähdyiksi.

Toisaalta poliitikko, joka mainostaa "vapaasti" omaa persoonaa ja ideoita, ottaa myös riskin. Virheitä, jotka voivat tulla kalliiksi, on helppo tehdä. Kun ehdokas esiintyy julkisesti, hänet voi myös haastaa julkisesti, ellei hän sensuroi. Sekin sisältää riskinsä.

Mutta nämä nettijutut ovat yhä "kehitteillä." Niillä oli ja on yhä uutuuden viehätys, osaksi siihen aletaan myös kyllästyä. Sillä ns. taso nyt on tasolla, jossa liankin selvää on, ettei ilmeisesti kukaan koskaan anna mitään takaisin arviolla, jonka itse joskus sain: "Paskaa! Kaikki uusiksi!" (Uudesta Suomesta muuten).

Reijo Tossavainen

Blogin tekstiin viitaten ilmoitan, että en ole ehdolla seuraavissa EU-vaaleissa, eduskuntavaaleissa enkä kunnallisvaaleissa.

Ekmanin kuten muidenkin kannattaisi pysyä tosiasioiden puitteissa eikä valehdella.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset