Timo Ekman Keskustelut jatkuvat osoitteissa https://www.facebook.com/Novellisti ja https://twitter.com/EkmanTJ. Molemmat profiilit ovat avoimia kelle tahansa luettavaksi ja kommentoitavaksi. Muut yhteydenotot osoitteeseen ekman.timo@gmail.com

Journalismin eettisiä rajoja

Hei taas kaikki lukijat! Olin syvällä sisimmässäni melkoisen onnellinen, kun huomasin päätoimittaja Satu Takalan lähteneen kesälaitumille Ilkasta ja ajattelin, ettei Ilkkaan voi yksinkertaisesti tulla mitään sellaisia lapsuksia kuin mitä Takalan vajaa vuoden pestin aikana on tullut.

Kirjoitelkoot mansikoiden kilohinnoista aivan vapaasti, ajattelin mielessäni.

Mutta kun ei! 

Tässä tapauksessa on Ilkka-Yhtymä Oyj:n kaksikin eri lehteä tehnyt saman jutun hiukan eri muodossa. 

Lähtölaukaus lähti viime keskiviikosta 17.7, kun kaupunkilehti Eparin päätoimittaja Laura Syväoja kirjoitti pääkirjoituksen siskonsa saamasta huonosta kohtelusta Seinäjoen keskussairaalan synnytysosastolla. Lukaiskaa pääkirjoitus ennen kuin jatkatte tästä eteenpäin, niin tajuatte kuinka erikoinen ja eettisesti kestämätön vyyhti tästä aukeaa.

Tämä pääkirjoitus herätti itsessäni hiukan hämmennystä, sillä ajattelin, että eikö päätoimittajalla nyt ole tähdellisempiäkin aiheita kirjoitettavana lehtensä pääkirjoitukseen kuin siskonsa saama kohtelu synnytyslaitoksella. No, onhan sitä köykäisenä uutisviikkona ennenkin kirjoiteltu pinnallisempia, joten en antanut asian painaa enempää mieltäni.

Varsinainen pommi tipahti 22.7 samaan  Ilkka-Yhtymään kuuluvan Ilkan palstoilla, jossa Syväojan sisko, Tiina Mäkinen, esiintyi miehensä kanssa kuvalla ja nimellä ja mustamaalasi aika rankasti Seinäjoen keskussairaalan naistentautien ja synnytysten ylilääkäri Matti Heikkilää. 

Ilkkaan kolumnejakin kirjoittanut Ulla Ahvalo kritisoi kärkkäästi Ilkan seiskamaista tyyliä jutun alla, mihin Ilkka on sortunut aiemminkin vapaamuurariuutisoinnissa. Ja kuten Ahvalokin sanoo, juttu on aivan raakile, kun Mäkisen kantaa imettämättömyydelle ei tuotu esille, vaan haukutaan pelkästään ylilääkärin kantaa.

Printtipuolen jutussa mainittiin kantelusta ja saattaa olla kantelun käsittelijällä hiukan ihmettelemistä, kun Mäkinen valittaa siitä, että lääkäri ehdottaa täysin luonnollista ja terveeksi todettua tapaa ruokkia vauvaa. 

Toki Mäkinen oli myös loukkaantunut siitä, kun Heikkilä epäili psyykkisiä ongelmia, sillä imettämisen ja luonnollisen synnyttämisen pelko/karttaminen ei ole Heikkilän mielestä normaalia. 

Mäkinen oli itse pyytänyt maidon nousun estäviä lääkkeitä synnytyslaitoksella ilman sen suurempia lääketieteellisiä perusteita ja se ei kuulunut sairaalan käytäntöihin, joten siksi Heikkilää tarvittiin lobbaamaan luomutoiminnan puolesta. 

Myöhemmin Syväoja nosti tämän jutun Eparin Facebook-sivuilla vielä esille, jotta julkisuus olisi mahdollisimman laajaa. 

Otetaas tähän väliin kohta Julkisen sanan neuvoston sivuilta journalistin ohjeista

Näin kohta 4: 

"Journalisti ei saa käyttää asemaansa väärin. Hänen ei pidä käsitellä aiheita, joihin liittyy henkilökohtaisen hyötymisen mahdollisuus eikä vaatia tai vastaanottaa etuja, jotka voivat vaarantaa riippumattomuuden tai ammattietiikan."

Menee että helähtää henkilökohtaisen edun puolelle, jos tässä on lobattu Ilkan suuntaan jatkojuttua, mitä on syytä epäillä, sekä ainakin siinä kohtaa, kun oman lehden Facebook-profiiliin nostetaan aihetta käsittelevä Ilkan artikkeli.

Mutta Ilkka tekee jo yhdessä artikkelissa mahdollisesti niin käsittämättömän määrän räikeitä virheitä, että harvoin näin montaa munausta muistan yhteen artikkeliin tehdyn. Otetaas taas Julkisen sanan neuvoston sivuilta journalistin ohjeista ainakin seuraavat kohdat, joita on rikottu.

2. Tiedonvälityksen sisältöä koskevat ratkaisut on tehtävä journalistisin perustein. Tätä päätösvaltaa ei saa missään oloissa luovuttaa toimituksen ulkopuolisille.

3. Journalistilla on oikeus ja velvollisuus torjua painostus tai houkuttelu, jolla yritetään ohjata,estää tai rajoittaa tiedonvälitystä.

Nämä kohdat 2 ja 3 tietysti vain silloin, jos Syväoja on ollut takapiruna. Mutta kohdat 6 ja 12 nyt ehdottomasti.

6. Käsitellessään omalle tiedotusvälineelle, konsernille tai sen omistajille merkittäviä asioita journalistin on hyvä tehdä asiayhteys lukijalle, kuulijalle ja katsojalle selväksi.

12. Tietolähteisiin on suhtauduttava kriittisesti. Erityisen tärkeää se on kiistanalaisissa asioissa, koska tietolähteellä voi olla hyötymis- tai vahingoittamistarkoitus.

Ja miksei vielä kohta 27 jos ajatellaan Heikkilän asemaa.

27. Yksityiselämään kuuluvia erityisen arkaluonteisia seikkoja voi julkaista vain asianomaisen suostumuksella tai jos niillä on poikkeuksellista yhteiskunnallista merkitystä. Yksityiselämän suoja on otettava huomioon myös kuvia käytettäessä.

Sen tason eettisesti arveluttava pääkirjoitus-artikkeli -yhdistelmä oli, että oli aivan pakko laittaa Matti Heikkilälle tämä blogi-kirjoitus menemään ja ehdottaa, että tekisi valituksen Julkisen sanan neuvostolle käyttäen tätä blogi-kirjoitustani liitteenä. 

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Liite: 

Ilkan artikkeli kokonaisuudessaan 22.7

Missä oli ihmislähtöisyys?

Ylilääkäri Matti Heikkilä: Yritin keskustella äidin peloista, mutten halua hyssytellä

ANNA LEHTINEN

SEINÄJOKI Tiina, Toni ja Vieno Mäkisen perheessä ihastellaan uutta perheenjäsentä. Perheen toinen tytär syntyi heinäkuun alussa suunnitellulla sektiolla Seinäjoen keskussairaalassa.Tiina Mäkinen kokee saaneensa synnytyksen jälkeen huonoa kohtelua naistentautien ja synnytysten ylilääkäriltä Matti Heikkilältä ja on tehnyt Heikkilästä valituksen.

Tilanne alkoi, kun Mäkinen halusi maidonnousun estävän lääkkeen. Hän ei ole imettänyt Vieno-esikoistakaan, muttei halua eritellä syitä lehdessä. Mäkinen mainitsee kuitenkin, että perhe kokee, että korvikkeen antaminen suo myös isälle mahdollisuuden läheisyyteen vauvan kanssa.

Seinäjoen keskussairaalassa maidonnousua ei keskeytetä ilman lääketieteellistä syytä. Siksi kätilöt ja osastonlääkäri toivat asian ylilääkäri Heikkilän ratkaistavaksi.

– Hän sanoi, että minulla on tunnepuolen häiriötä, koska en imetä ja lapseni on syntynyt sektiolla. Hän sanoi myös, että minun olisi kannattanut harkita jättää lapset tekemättä, Mäkinen kertoo.

Ylilääkäri kehotti Mäkistä hakeutumaan pikkulapsipsykiatrian asiakkaaksi.

Mäkisen esikoinen on syntynyt kiireellisellä sektiolla sydänäänten romahdettua synnytyksessä.

Toisessa synnytyksessä päädyttiin suunniteltuun sektioon, koska Mäkinen pelkäsi kohdun repeämistä ja uuteen kiireelliseen sektioon joutumista. Sektiosta päättänyt lääkäri totesi kohdun ohueksi leikkausarven kohdalta.

Heikkilä sanoo, että ”tunnepuolen häiriöllä” hän viittasi synnytyspelkoon, jonka vuoksi Mäkinen hänen tulkintansa mukaan halusi synnyttää sektiolla. Ylilääkärin mukaan imettäminen kuuluu äidinvaiston heräämiseen.

– Se auttaa ja ilmentää sitä. Imettämättä jättäminen ei ole yleinen ilmiö ja huolestuin siksi.

Ylilääkäri kertoo Mäkisen esittäneen kysymyksen, eikö hänen olisi pitänyt hankkia lapsia ollenkaan. Vastauksessaan Heikkilä halusi kiinnittää huomion lasten saamisen luonnollisiin seurauksiin.

– Vastasin, että jos synnyttäminen ja imettäminen eivät tunnu hyvältä, pitää miettiä, haluaako lapsia ollenkaan. Ne ovat normaali osa raskautta ja äitiyttä, Heikkilä tarkentaa.

Mäkisen mielestä keskustelu oli hyökkäys hänen äitiyttään kohtaan. Hän koki, ettei häntä kuunneltu ja kertoo alkaneensa itkeä jo keskustelun alkuvaiheessa. Myös Mäkisen huonetoveri järkyttyi ylilääkärin sanoista.

Heikkilä kieltäytyi pyytämästä puheitaan anteeksi. Toni Mäkisen mukaan lääkäri sanoi hänelle puhelimessa, että on saanut ”monet käännytettyä”. Heikkilä itse ei muista tarkasti sanojaan.

Hän kertoo, että yritti keskustelussa vain saada Tiina Mäkisen avautumaan ja hakemaan apua.
Keskussairaalassa viitisen äitiä vuosittain kieltäytyy imettämisestä muusta kuin lääketieteellisestä syystä. Kaikki yritetään saada ainakin yrittämään imettämistä.

– Lapsi selviää hengissä korvikkeellakin, mutta äidinmaidossa on esimerkiksi fosfolipidejä, joita tarvitaan aivojen kehittymisessä, Heikkilä kertoo.

Lopulta Mäkinen sai maidonnousun estävän lääkkeen. Vaikka viettääkin onnellista perhe-elämää, hän sanoo muistavansa Heikkilän sanat loppuelämänsä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän TarjaAhokas-Heikkil kuva
Tarja Ahokas-Heikkilä

Kiitos Timo Ekman asiallisesta kommentistasi. Olin itse ihan raivoissani, kun luin Eparin pääkirjoituksen. Annoin jopa päätoimittajalle palautetta loppuun kalutusta aiheesta, henkilökohtaisten asioiden tuomisesta julkisuuteen ja toimittajan etiikasta. Sain toki vastauksen, mutta en vakuuttunut. Kiukku jäi kytemään. Etenkin, kun keskustelin ja annoin palautetta vääristä asioista pääkirjoittajan mielestä.

Olen tyytyväinen, että Ekman paloittelee ja analysoi Eparin pääkirjoituksen osiin. Itselläni oli lehdenlukijana tunne, että tällaista juttua ei saa tehdä, mutta ei ammattitaitoa analysoida sitä journalismin eettisin ohjeiden keinoin.

Olen keskustellut tästä juttuparista monen ihmisen kanssa. Osa on ihan tavis-ihmisiä, ei imetysaktiiveja kuten minä. Kaikille keskusteluille yhteistä on se, että ihmetellään miksi pääkirjoitus julkaistiin ja se, että jutun äiti ei saa toivottuja sympatiapisteitä. Liian paljon jätetään kertomatta ja avaamatta.

Olen iloinen siitä, että toimittaja Ekman puuttuu kollegansa ammattietiikkaan. Sellainen tulevaisuus, missä kaikki henkilökohtaiset vääryydet puitaisiin lehtien palstoilla pelottaa ja huolestuttaa minua.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset