Timo Ekman Keskustelut jatkuvat osoitteissa https://www.facebook.com/Novellisti ja https://twitter.com/EkmanTJ. Molemmat profiilit ovat avoimia kelle tahansa luettavaksi ja kommentoitavaksi. Muut yhteydenotot osoitteeseen ekman.timo@gmail.com

Harhaanjohtavan otsikoinnin helmiä ja audiovisuaalinen katastrofi

Lukijoitahan tunnetusti ärsyttää harhaanjohtavat otsikoinnit. "Katso kuvat / video" -tyyppiset otsikot etenkin, jos kuvat / video ei tuo mitään lisäarvoa. 

Ilkka antoi lisää aihetta moisen halveksunnan ylläpitoon otsikoimalla aiemmin itsensäpaljastajasta ja myöhemmin päivittämällä uutisen videohaastattelulla.

Linkki uutiseen löytyy tästä ja video löytyy rullaamalla ensin tulvavideot pois alta tai suoraan täältä.

26 sekunnin video on fantastinen todiste siitä, miksi printtijournalistien pitäisi pysyä printissä eikä sekaantua audiovisuaaliseen puoleen lainkaan.

Videossa puhutaan sekaisin suomea ja englantia, haastateltavaa ja haastattelijaa ei esitellä, kuvaus on kuin 3 promillessa tehty, haastattelu loppuu kuin seinään ikään kuin kuvaaja olisi sammunut kesken kaiken ja kuvapaikkana näkyy tyhjä puiston pätkä, jossa taustalla kävelee joku satunnainen henkilö, johon viitataan videossa kuin hän olisi tämä itsensäpaljastelija. 

Onneksi henkilö ei ole tunnistettava, sillä muuten voisi raastupa kutsua kunnianloukkauksesta moiseen viitekehykseen laitettuna. Tai ellei tämä nyt sitten ollut jotain fiktion ja faktan rajamailla olevaa reportaasia, missä esim. joku toimittaja kävelee taustalla ollessaan videovastine kuvituskuvalle. 

Mutta osataan sitä viikonlopun kunniaksi ryssiä YLElläkin. 

Mikäli Twitter-viestiä voi ajatella eräänlaisena otsikkona ainakin medioiden osalta, niin aika korkealle sijoitan harhaanjohtavissa otsikoissa YLEn Twitter-viestinkin, joka kuului tähän tapaan:

"Avarassa luonnossa tutustutaan tänään maailman painavimman eläimen, virtahevon, elämään Sambian Luangwajoella klo 18.45, TV1".

Tomittaja ei ole ilmeisesti kuullut opintojensa missään vaiheessa meressä elävistä nisäkkäistä, joita myös valaiksi kutsutaan, ja norsukin lienee aivan mystinen otus.

Sanotaan, että YLEssä on Suomen parhaat ja huonoimmat toimittajat. Ehkä näin on ihan hyväkin, jotta tulee kunnon läpileikkaus Suomen kansan tasosta.

YLEn oivallusta voi käydä ihastelemassa suoraan heidän Twitter-sivuillaankin ainakin niin kauan kun twiitti siellä säilyy.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän OlliMaijala kuva
Olli Maijala

Itse kanssa ihmettelin tota Ilkan itsensäpaljastelijaa..
Video oli pahempi kuin 80-luvun GonzoTV ja media-arvo vielä huonompi.

Itse naureskelin ja pidin sitä vappupilana, mutta ... siihenkin on vielä 1,5vk aikaa :D

Samalla tuli mieleen uutinen muualta, jossa toimittajat ja kirjoittajat eivät tyydy palkkaneuvottelussa nolla tasoon.. No perkele! Tehkää parempia juttuja! Ei tarvitse tekemällä tehdä juttuja jostain puskarunkkarista (epäilen että sellaista ole ollutkaan), vaan käykää vaikka jututtamassa veteraaneja.

Sieltä saa vaikka pari kertaa viikossa ilmestyvän uutisen hyvistä jutuista, jotka kertovat historiasta. Pian ei sellasia juttuja saa enää tehtyä..

Käyttäjän timoekman kuva
Timo Ekman

Juuri näin!

Tämäkin johonkin lestadiolaismoodiin vaipunut toimittaja, joka ei löytänyt sanaa masturbaatio, kun piti kuvata mitä se mies mahdollisesti teki sillä etumuksellaan soisi passitettavan Kaunialan sotavammasairaalaan kirjeenvaihtajaksi.

Kuten tässäkin Twitter-ketjussa hyvin todetaan, niin on aika päätöntä mennä paikan päälle haastattelemaan tuolla tasolla, kun joku on vetänyt housut kinttuihin. https://twitter.com/villegrahn/status/324894806524...

Käyttäjän OlliMaijala kuva
Olli Maijala

Joo, joku selkeästi keksii näitä juttuja ja kun paikallislehdessä ei tätä tajuta, niin kaikki videot julkaistaan siellä. Voisi piruuttaan kuvata jonkinmoisen asiattoman videon ja lähettää Ilkkaan..

Ei varmaan kukaan nainen, joka näkee miehen masturboimassa puistossa, jää sen näkemän jälkeen haastattelemaan ohikulkijoita :)

Oikeastaan.. Voisi kaveriporukalla lähteä kuvaamaan aivan päättömiä juttuja. Keksitään joku ns. aprillipila, tai hienommalta termiltään 'kusetus' ja katsotaan paljon tällasia Ilkka julkaisee..

Jos nyt ristus on 30 videota jostain joen tulvimisesta, niin aika helpolla saa menemään jonku keksityn pätkän sinne..

Käyttäjän timoekman kuva
Timo Ekman

Sellainen pikku huomio vielä, että miten helvetti tämä toimittaja puhuu ensin suomeksi toimittajan roolissa ja jonkun epäselvän kommentin jälkeen (ilmeisesti haastateltava) vaihtaa englanniksi ja puhuu kuin olisi haastateltava, uhri.

Joko a) englannin kielen persoonamuodot ovat pahasti kateissa tai b) ei olla psyykkisesti ihan parhaassa tikissä syystä b toisesta. Ihan liiallinen jännityskin saattaa olla kyseessä, sillä pieni turha temmokkuus ja kireys paistaa haastattelijan äänestä.

Käyttäjän OlliMaijala kuva
Olli Maijala

Heitän vaihtoehto c:n..

Eli toimittaja oli pienessä huurussa mennyt lenkille, ettei näyttäisi ihan deekulta ja muistanut, että prkl! Piti joku juttu lehteen kirjoittaa...

Sitten tekaisi äkkiä kännykkäkameralla jonkun keksityn jutun (siis muita henkilöitä tässä ei näy) ja sitten pistänyt sen Ilkkaan.. Ja mennyt nukkumaan krapulaansa loppupäiväksi, koska onhan hän nyt yhden jutun jo lehteen tehnyt..

Samalla meiningillä voisin itse mennä työpaikalle, tehdä yhden drinkin asiakkaalle ja mennä sen jälkeen kotiin. Noh, vähän kärjistettyä, mutta kumman perään pomo soittelee? Jep.. Antaa toimittajan nukkua krapulansa pois ;)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset