Timo Ekman Keskustelut jatkuvat osoitteissa https://www.facebook.com/Novellisti ja https://twitter.com/EkmanTJ. Molemmat profiilit ovat avoimia kelle tahansa luettavaksi ja kommentoitavaksi. Muut yhteydenotot osoitteeseen ekman.timo@gmail.com

Listatkaa mielenkiintoisia kirjoittajia

Internetin syövereissä tapahtuu lukijoiden suhteen liikkeitä, mitä mielipidekirjoittajien, kolumnistien ja blogistien on vaikea ennakoida. Netin kautta saatava julkisuus voi olla keskinkertaisellekin kynäilijälle keskinkertaisella aiheella täysi kultakaivos Facebookin jakojen ja tykkäysten suhteen, kun nykyisin lähes jokaista kirjoitusta voi jakaa näppärästi Facebookin kautta. Etenkin silloin, jos julkaisufoorumiksi valitsee valtakunnallisen median kuten vaikkapa Uuden Suomen Puheenvuoro-palstan.

Myös hillittömällä provosoinnilla tai päättömyydellä voi saada monikymmenkertaisen huomion netissä verrattuna useiden kymmenien tuhansien levikillä varustettuun painettuun maakuntalehteen, vaikka kirjoittaisi sinne mitä tahansa.

Olisi veikeää nähdä joskus eri maakuntalehdiltä listauksia suosituimmista kirjoituksista kolumnien, mielipide- ja pääkirjoitusten suhteen aivan lukujenkin valossa. Pääkirjoitukset matelevat takuuvarmasti pohjalla, kun persoonan puute vaivaa niitä raskaasti. 

Maakuntalehtien yksi kompastuskivi on nimenomaan se, että ne ovat maakuntalehtiä. Hyvänä esimerkkinä voi mainita Keskisuomalaisesta Petja Savoilan, joka on aivan virtuoosimainen kolumnien kirjoittaja ja analysoija ja jolle toivoisi omaa viikoittaista palstaansa. 

Savoila saa kuitenkin kolumneilleen jonkun alta päältä kymmenkunta jakoa/tykkäystä per kolumni korkeintaan, mutta esimerkiksi kirjalliselta tyyliltään ihan keskinkertainen tuotos valtakunnan mediassa, tässä tapauksessa Uudessa Suomessa, saa noin 25 000 jakoa/tykkäystä, kun teemana on omat lääkeviritykset. Kontrasti on melko räikeä etten sanoisi. Täysin yleistä on maakuntalehdissä sekin, että kirjoitus ei saa ainuttakaan tykkäystä/jakoa osakseen, mitä taas valtakunnan medioissa näkee harvemmin. 

Tämä 25 000 jaon/tykkäyksen esimerkki syö myös pohjaa siltä väitteeltä, että koko lukijakunta olisi yksi suuri ad/hd-massa, joka ei 5 riviä pitemmälle jaksa keskittyä. Kirjoituksen pituus on 8627 merkkiä, mikä on noin kolmen normikolumnin verran. Normaalit uutisetkaan harvoin päivälehdissä moisiin mittoihin yltävät.

Tähän jako-/tykkäys-seikkaan saattaa vaikuttaa lukijakunnan ikärakennekin jonkin verran. Valtakunnalliset mediat vetävät nuorempaa Facebook-lukijakaartia aivan toiseen malliin kuin maakunnalliset mediat.

Totta toki teema vaikuttaa yhtenä suurimpana seikkana siihen, kuinka juttu saa siivet alleen, mutta myös julkaisufoorumi on ratkaisevassa asemassa. 

Savoilankin kolumnit löysin aivan sattumalta aikoinaan, kun otin vain kerran asiakseni penkoa maakuntalehtiä kautta Suomen vertailumielessä. 

Maakuntalehtiä ei vain yksinkertaisesti lueta maakunnan ulkopuolella netissäkään juuri, joten sen takia aivan pistämätön kirjoittaja saattaa jäädä vähälle huomiolle, kun aktiivisia kirjoittajia on Suomessakin useita satoja ainakin.

Moisten kykyjen esille nostamiseksi Uuden Suomen Puheenvuoro-palsta on pistämätön alusta valtakunnallisesta statuksesta ja suuresta luettavuudesta johtuen. Urakka on yksinkertaisesti yhdelle ihmiselle aivan mahdoton, kun pitäisi seurata 25-30 lehteä ainakin kuukauden verran joka päivä ja lukea tuona aikana vähintään 500-600 kirjoitusta, jotta jonkinlainen kuva kirjoittajista syntyisi. 

Eli pistäkääs tulemaan kukin oman kotiseudun medioiden pistämättömimmät kolumnistit, blogistit ja mielipidekirjoittajat kommentteina ja linkkeinä. Ja toki samaan listaan voi laittaa US:kin mielenkiintoisimmat kynäilijät sekä valtakunnan medioiden kirjalliset virtuoosit. 

Savoilan lisäksi lataan tähän listaan Ilkasta Jarmo Lintalan, joka kirjoittaa tätä nykyä kerran kuussa sunnuntaisin, Pohjalaisen pääkirjoitustoimittaja Matti Peltokankaan, jonka aatoksia näemme joka lauantai sekä itse Pohjalaisen päätoimittaja Kalle Heiskasen, joka summailee maailman menoa joka sunnuntai.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän timoekman kuva
Timo Ekman

Vetäistääs omalta lonkalta vielä tähän nyt valtakunnankin medioista mieleenpainuvimmat kirjoittajat.

Elikäs Iltalehdestä Kalle Isokalllio, Aarno Laitinen, Juha Vuorinen ja Jyrki Lehtola ovat aivan pistämättömiä. Paremmuusjärjestykseen heitä on hankala laittaa, kun ovat niin oman tiensä kulkijoita kaikki. Kaarina Hazardkin menetteelee välillä. Suomen parhaat kolumnistit lienevät juuri Iltalehdessä.

Iltasanomista menee Roman Schatz ja hänen kanssaan vuorotteleva Lasse Lehtinen.

Hesarista löytyy Tuomas Enbuske, Anu Silfverberg, Jani Kaarto, Matti Apunen, Matti Kalliokoski, Seppo Kaisla ja satunnaisesti muutama muukin.

Ylen blogi-osastolta menee ainakin Jari Tervo, Sanna Ukkola ja Anna Perho.

Ukko Makkonen

Olen samaa mieltä kanssasi siitä että Iltalehdessö on parhaat kolumnistit, tosin siellä on myös ne huonoimmat, esim. Mattiesko Hytönen.

Noista mainitsemistasi nimistä täytyy nostaa esiin Roman Schatz. Ylen ykkösen keskusteluohjelma on ollut todella mielenkiintoinen, Schatz ärsytti minua ennen mutta nyt olen oikein alkanut pitää hänestä, todella terävä keskustelija.

Mielestäni Suomi olisi paljon parempi paikka jos Tuomas Enbuske, Matti Apunen ja Anna Perho eivät kirjoittelisi tuskan parauksiaan:(

Käyttäjän timoekman kuva
Timo Ekman

Näinhän tämä menee, että toisen suosikki on toisen inhokki. Se vain kertoo silloin siitä, että mielipide on esitetty todella selvästi ja kantaaottavasti. Mitäänsanomattomat ympäripyöreydet eivät saa aikaan suuria tunteita sen paremmin puolesta kuin vastaankaan.

Eniten kiinnostaisi juuri kuulla maakuntalehdistön kynäniekkoja, sillä miten sitä nyt Ilkan levikkialueella oleva hemmo osaisi penkoa jostain Savon Sanomista tai Karjalaisesta ne näppärimmät kynäilijät esiin.

Käyttäjän timoekman kuva
Timo Ekman

Löytyy tätä nykyä mistä? Hesarista? Kuinka usein kirjoittelee suurinpiirtein?

Petri Haapa

Varmaan Hesarista olen hänen kolumnejaan lukenut - ei ole mikään sellainen kirjoittaja jonka on pakosti pistettävä jotain kirjaimia riviin, vaikkei olisi asiaakaan. Toinen hyvä mielestäni on vissiin Pohjalaisessa kolumnoiva Kari Uusikylä

Rainer Salosensaari

Marko Hamilo, Tiede

http://www.tiede.fi/blog/category/skeptikon-paivak...

En ole samaa mieltä läheskään kaikesta Hamilon kanssa, mutta toistaiseksi noista kirjoituksista on saanut jotain rakennuspuita.

Henri Myllyniemi
http://www.piksu.net/ sekä nyt uudestaan Uusisuomi.fi

Myllyniemi analysoi hyvin eurokriisiä. Hän vääntää rautalangasta miten jotkut abstrakteilta tuntuvat asiat oikeastaan ovat käytännössä.

Käyttäjän jussikeskinen kuva
Jussi Keskinen

. . . sitä jää vähän kaipaamaan sisäisen todellisuuden esiintuloa näytelmien sijaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset