Timo Ekman Keskustelut jatkuvat osoitteissa https://www.facebook.com/Novellisti ja https://twitter.com/EkmanTJ. Molemmat profiilit ovat avoimia kelle tahansa luettavaksi ja kommentoitavaksi. Muut yhteydenotot osoitteeseen ekman.timo@gmail.com

Videoikaa hallitusneuvottelut

Hallitusneuvottelut käyvät seuraavien eduskuntavaalien aikana taas kuumana tuttuun tapaan. Toimittajat nuokkuvat Säätytalon portailla malttamattomana kuulemaan uusimmat käänteet, joita uutisoida ja analysoida palstoilla. 

Demokratian yksi kulmakivi on kaikenlainen avoimuus. Maan tulevaisuuden kannalta kaikkein ratkaisevimmat neuvottelut käydään maksimissaan neljän vuoden välein suljettujen ovien takana ja vain lopputulos tuodaan näytille sekä kasa poliitikkojen omia mielipiteitä neuvotteluista joko puolesta tai vastaan. 

Toki lopputuloskin on tärkeä ja kuuluu olla kaikkien saatavilla ja tiedotusvälineiden analysoitavana. Vaativa tehtävä toki on lukea liki satasivuista kapulakielistä ja ympäripyöreää nivaskaa, joten toimittajien ammattitaito korostuu siinä kuinka he osaavat tiivistää ja tuoda olennaisen hallitusohjelmasta esiin. 

Mutta mitä kansanvallan draamaa olisikaan tarjolla, kun eduskuntaryhmien väliset sekä sisäiset neuvottelut videoitaisiin. Näkisimme sitä käytännön politiikkaa, missä joudutaan tekemään kompromisseja, vastaehdotuksia ja myönnytyksiä. Sitä, mitä koko demokraattien politiikka kuitenkin pohjimmiltaan on ja mikä ei valitettavasti ole vielä kaikille auennut. 

Hyvin ohjattu ja taustoitettu hallitusneuvottelu-saaga olisi mainiota uudenluokan tosi-tv:tä, missä poliitikot saisivat näyttää kykyjään. Tämän lisäksi väliajoilla hyvät henkilöhaastattelut kunkin hallitusneuvotteluissa olevan puolueen neuvottelijoiden osalta, niin johan olisi väriä ja räiskettä, kun neuvottelijatkaan eivät voisi paeta ympäripyöreyksien taakse, kun kaikki olisi aiemmin taltioitu. 

Tämä vähentäisi myös välikäsien määrää Säätytalolta kansalaisille ja toisi esiin toimittajien ammattitaidon tulkitessa neuvotteluita, kun neuvottelut videoitaisiin parhaassa 24/7-hengessä Big Brotherin -tyyliin.  

Moinen avoimesti videoitu tilaisuus antaisi myös äänestäjille mahdollisuuden arvioida, kuka söi sanansa eniten, mutta myös vastapainoksi katsoa sitä, kuka oli se suurin änkyrä, jolle mikään ei kelvannut ja lähti oppositioon liian heppoisin perustein huutelemaan. Vai lähdettiinkö sinne sittenkin aivan asiallisin perustein. 

Tämän poliittisen reality-shown jälkeen kansalaisilla olisi aivan toisenlainen pohja arvioida hallituksen ja opposition välistä debattia ja molempien puolien uskottavuutta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän petrirundelin kuva
Petri Rundelin

Tämänhän voisi toteuttaa jatkuvana big brother formaattina? Demokratiakin toteutuisi paremmin, kun takinkääntäjistä päästäisiin äkkiä eroon esim. viikottaisella puhelinäänestyksellä, sekä ihmiset alkaisivat seurata enemmän politiikkaa. Ehkä kuvauspaikkaa voisi myös laajentaa eduskuntatalon ulkopuolelle , koskemaan avoimuuden vuoksi myös veljellisiä kahvipöytiä ja yksityisiä tilaisuuksia? Ps. Kirjoituksen alkuperäinen idea on hyvä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset