Timo Ekman Keskustelut jatkuvat osoitteissa https://www.facebook.com/Novellisti ja https://twitter.com/EkmanTJ. Molemmat profiilit ovat avoimia kelle tahansa luettavaksi ja kommentoitavaksi. Muut yhteydenotot osoitteeseen ekman.timo@gmail.com

Tarjolla visainen kysymys kunnallispolitiikasta


Otetaan pieni homogeeninen kunnanvaltuusto, sellainen 21-paikkainen. Korsnäs sopii näillä näppäimillä oikein hyvin sellaiseksi, sillä paikkajakauma on sangen luonnoton siellä RKP:n eduksi. Tällä hetkellä siellä suunnassa paikat jakautuvat 20/1 RKP:n ja demareiden välillä.

Vuoden 2004 kunnallisvaaleissa Korsnäsissä oli malliesimerkki totaalisesta yksipuoluejärjestelmästä, kun kaikki kunnallisvaaliehdokkaat olivat RKP:n listoilta ja kilpailevia puolueita ei ollut, joten RKP:n äänisaalis oli vaatimattomat 100 %.

Entäpä jos kävisi niin, että tuo demarien ainokainen valtuutettu saavuttaisi huikean kansansuosion närpiöläisten keskuudessa ja lähtisi seuraaviin vaaleihin yksin demareiden listalta ja perinteisesti RKP edustaisi loppuja ehdokkaita.

Kysymys joka on alkanut vasta aivan viime päivinä askarruttamaan on se, että mikäli tämä demareiden ainokainen ehdokas repisi prosentuaalisesti enemmän kuin yhteen paikkaan tarvittavat äänet, vaikkapa ihan 3 paikkaan riittävät, niin miten tuolloin paikat jaetaan? Onko lainsäädännössä osattu huomioida moista poikkeustilannetta mitenkään?

Saako tämä yksinäinen demarisusi repäistä mieleisensä 2 muuta hemmoa valtuustoon demareiden nimiin listan ulkopuolelta vai jäävätkö paikat täyttämättä? Ja jos jäävät, miinustetaanko ne RKP:tä siten, että uusi valtuusto 18/1? Vai jopa niin, että tällä demarisudella on peräti 3 ääntä käytettävissä valtuuston kokouksissa? 

Vai meneekö niin, että kärsi demari nahoissasi, kun et saanut niitä 2 muuta demaria listoille ja me täältä leppäkertuista kaapataan ne sinun kaksi paikkaa kaikesta huolimatta? Miltä tuntuisi, jos asia menisi näin? Vähemmän oikeudenmukaiselta ainakin omasta mielestäni.

Näin uniikki teoreettinen tilanne veti mielen sen verran mykäksi, ettei käynyt mielessä edes sopivia sanoja, jolla googletella asiaa auki. Osaisiko joku kunnallispolitiikan kiemuroita paremmin tunteva tähän vastata?

Tunteeko kukaan vastaavia käytännön esimerkkejä menneiltä vuosikymmeniltä vaikkapa jostain päin kepulandiaa, missä joku olisi tehnyt moisen vääristymän ainoana tai liki ainoana kilpailevan puolueen ehdokkaana? Lienee ainoa mahdollinen paikka joku kepuvetoinen pikkukunta, missä moinen tilanne on voinut joskus toteutua.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Taitaa olla selvää hevosenlihaa. Valtuustopaikat jaetaan ehdolla olleiden kesken vertailulukujen mukaisessa järjestyksessä. Jos listalta loppuvat ehdokkaat, niin ei se järjestysrelaatiota mihinkään heiluta. Vertailuluvulla 0 on mahdollista päästä valtuustoon siinä tapauksessa, että ehdokkaita on kaikkiaan korkeintaan sama määrä kuin valtuustopaikkoja, ja olet listalla, joka ei saa yhtään ääntä.

Matematiikka on helppoa.

Käyttäjän timoekman kuva
Timo Ekman

Joo, osittain näin, mutta se ongelma syntyy siinä, kun vaikkapa näitä leppäkerttuja on 21 paikkaiseen valtuustoon tarjolla 30 ja demareita vain 1 ja tämä demari kerää 3 paikkaan vaadittavat äänet. Mitäs sitten tehdään?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Demari on äänistä riippuen vertailusijalla 5 tai 6. Kaikki muut vertailusijat 1 - 21 menevät leppäkertuille.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset