Timo Ekman Keskustelut jatkuvat osoitteissa https://www.facebook.com/Novellisti ja https://twitter.com/EkmanTJ. Molemmat profiilit ovat avoimia kelle tahansa luettavaksi ja kommentoitavaksi. Muut yhteydenotot osoitteeseen ekman.timo@gmail.com

Uusi Enkeli-Elisa?

 

Komiat-lehti otti ja repäisi keskiviikon numerossaan 19.12 liikuttavan pääkirjoituksen, joka oli kynällä paperille kirjoitettu. Siinä 6-vuotias Neea toivoo joulupukilta, että isi ja äiti eivät tappelisi ja joisi kaljaa niin kuin aiemmin ja siitä hyvästä hän voisi jättää vaikka joululahjankin toivomatta. 

Sosiaalisessa mediassa pääkirjoitus levisi kuin kulovalkea ja kritiikki alkoi välittömästi. Kritiikin päälinjaus oli selvä: liian taitava tuotos sen ikäisen tekemäksi.

Taannoin Hesarinkin tekaistusta uutisesta housut kintuista kiinni saanut konsultti Kristiina Kortelainenkin perusteli sangen pätevästi monin eri seikoin sitä miksi kirjoituksen takana ei välttämättä ole 6-vuotias lapsi.

Aiheeseen liittyvät linkit kirjoituksen lopussa.

Lisään vielä oma rikkani rokkaan siten, että en oikein jaksa uskoa tuon ikäisen lapsen kykyyn ajatella niin abstraktisti, että joulupukki voisi asiaan vaikuttaa siten, että toivoja jättää jotain muuta toivomatta. Liian kuvainnollista ja liian draamallista 6-vuotiaan tekeleeksi, muttei missään nimessä mahdoton teko journalistille. 

Mikäli kyseessä on lehden jonkinlainen markkinointikikka ja bluffi, tai vaikka ihan tosi juttukin, voi tällä olla arveluttavia seurauksia. 

Kyseinen Komiat-lehti ilmestyy paikallisesti Kauhavan ja Vöyrin alueella ja on levikiltään reippaan 7000 luokkaa. Kirjeen tekee ongelmalliseksi se, että se on allekirjoitettu etunimellä ja iällä. Kyseisellä levikkialueella saattaa hyvinkin olla 6-vuotiaita Neea-nimisiä tyttöjä ja joiden vanhemmat ovat nyt pahoin luupin alla mahdollisesti täysin syyttä. Ja puhumattakaan jos kirje on aito, niin millaiseen vaaraan Neea joutuu tästä hyvästä.

Valtakunnalliseen levitykseen kun pääkirjoitus pääsi, niin siitä vastuussa ollut päätoimittajan sijainen Anu Nahkala lisäsi vettä myllyyn väittämällä, että kyseinen Neea ei välttämättä edes asu Komiat-lehden levikkialueella, joten nyt tilanne on se, että kaikkien 6-vuotiaiden Neea-likkojen isät ja äidit ovat luupin alla kautta maan.

Neean nimen ja iän olisi voinut kuvankäsittelyohjelmalla sutata ja selittää kuvatekstissä siten, että asian arkaluontoisuuden ja intimiteettisuojan vuoksi niitä ei näytetä, mutta asiasta on tiedotettu poliisille ja sosiaaliviranomaisille. Paheksuntaa siitäkin olisi voinut tulla, kun juoppoja suojellaan, mutta nyt seuraukset voivat olla aivan toista luokkaa.

Mitenkähän sijaispäätoimittaja Nahkala mahdollisesti suhtautuisi vaikkapa sellaiseen seikkaan, että jostain Kuopiosta tulee välipäivinä sapekas kommentti, kun heidän kotiinsa tuli jouluaattona sosiaaliviranomaiset ja poliisi pikku ratsialle kaiken varalta, kun heillä sattuu olemaan 6-vuotias kirjoitustaitoinen Neea-tyttö?

Pienillä paikallislehdillä on pienet levikit ja kannattavuusongelmansa sekä se sama ongelma kuin monilla muillakin lehdillä, ettei pääkirjoituksia juuri kukaan lue.

Mutta oli tämä bluffi tai ei, ei tämä silti ole oikea tapa nostaa levikkejä ja parantaa luettavuutta.

Aiheeseen liittyvät uutiset: 

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2012122116480684_uu.shtml

http://www.eioototta.fi/2012/12/mita-hiton-valia-silla-on-kuka-sen-on-ki...

http://www.eioototta.fi/2012/12/onko-neea-olemassa.html

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288526341502.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (46 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Vastuuttomat ja lapselliset aikuiset unohtavat nämä Neeat, kun tärkeämpi asia on oma asia, on se mikä tahansa. Runsas juominen on tietysti sieltä pahimmasta päästä. Siitähän se kirjoituksen ydin kertoi. Joulutunnelma on pilalla jo pitkän viikonlopun kuluessa joulun edes alettua. Surua häiriökäyttäytymisestä ei tule vain Neean perheelle vaan myös muille läheisille, jotka murehtivat juomisen seurauksia, tappelua, toisen vahingoittamista ja lasten joutumista kaiken sivustakatsojaksi. Ilo on pilalla ja sen uudelleen löytäminen kiven takana. Hyvin ajankohtaista ja läheltä koettua kuluneella viikolla.

Jukka Palo

Neean mielipiteitä ei saa väärentää julkisuuteen! Neealla on omat oikeutensa, myös oma sananvapautensa.

antti valtasaari

"Kyseisellä levikkialueella saattaa hyvinkin olla 6-vuotiaita Neea-nimisiä tyttöjä ja joiden vanhemmat ovat nyt pahoin luupin alla mahdollisesti täysin syyttä. Ja puhumattakaan jos kirje on aito, niin millaiseen vaaraan Neea joutuu tästä hyvästä."

-Sanoisinpa, että tuolla asenteella lapsi menee ihan konkreettisesti pesuveden mukana. Herra hyväst´ varjelkoon Suomen lapsia, ellei meillä aikuisilla ole muita huolia kuin Neea-nimisten lasten vanhempien kenties saamat vihaiset naamakirjakommentit.

No, kirjoittelu varmasti loppuu tähän yhteen kertaan. Oikeus toteutuu ja viina saa jälleen virrata kodeissa vapaasti.

Taisto Merilä

Tosiaan juu, aika ohi korvien meni tämä keissi omalta kohdalta, mutta elämisen ihmeellisten kiemuroiden takia olen ollut tekemisissä esikouluikäisten kanssa - ai niin, ja olen ollut joskus itsekin sen ikäinen, ehkä?

Toivottavaa toki on, ettei vanha kunnon valurautapannu löydä tietään puolison päähän.

Jukka Palo

Keski-Pohjanmaalla ravivalmentajaperheessä mukavassa pariskunnassa kihlattu nainen löi paistinpannulla päähän tulevaa puolisoaan ja sai vuosien vankeustuomion.

https://www.google.com/search?client=ubuntu&channe...

Suomessa on miljoonia aseenkantoluvattomia paistinpannuja!

antti valtasaari

Olen edelleen sitä mieltä, että jopa jesuiittamoraalilla on paikkansa, jos vaakakupissa on lasten elämä ja tulevaisuus.

Kirjeen valekirjoittaja ollaan täällä valmiita lynkkaamaan, mutta minusta hänet pitäisi palkita mitalilla sekä hyvästä ideasta että siviilirohkeudesta.

Käyttäjän timoekman kuva
Timo Ekman

Jesuiittamoraali, hiihtoliittomoraali tai maalaisliittomoraali ei ole hyväksyttävää tällaisella tavalla, kun kyseessä on mahdollisesti oikean Neean turvallisuus ja/tai muiden Neean vanhempien mustamaalaus.

Journalistina päätoimittajan sijaisen olisi pitänyt ymmärtää suojella lähdettään ja poistaa tekstistä nimi ja ikä - oli kyseessä todellinen tai kuviteltu henkilö.

Valekirjoittajaa ei pidä palkita mitallilla, sillä tästä aiheesta on keskusteltu aivan riittämiin asiallisten reportaasien ja uutisten muodossa hyvää journalistista tapaa käyttäen.

Ihmisten täytyy osata eritellä uutisessa ns. pakinat ja gonzoilut sekä asiakirjoitukset toisistaan, ja on omiaan lisäämään hämmennystä, jos lehden arvovaltaisin pääkirjoitus on täyttä sepitettä.

antti valtasaari

Jesuiittamoraalin ja hiihtoliittomoraalin ero on päämäärässä: Mitali vs henki ja elämä.

Journalismi pelaa tietenkin omilla säännöillään, ts jutun kaupallisuudella eli miten hyvin se myy ja tuottaa rahaa osakkeenomistajille. Miten mahtoikaan käydä sille "journalistimoraalille" vaikka tuossa aussien herttuatar-tapauksessa?

Valekijoittaja kenties ei saa mitalia maallisessa journalistien totuuskomissiossa, mutta jos valehtelemalla pelastaa yhdenkin lapsen, siitä palkkioksi eivät riitäkään kaikki maailman mitalit ja typerät journalistipalkinnot yhteensä.

"Ihmisten täytyy osata eritellä"

Tästä olemme samaa mieltä. Mielestäni et osannut ja sinun mielestäni taas minä en. Niinpä jätämme asian foorumi-kontekstin ratkaistavaksi: Journalismin "arvovalta" vs lapsen elämä ja hyvinvointi.

Johan Von

Puuttumatta kirjoituksen oikeellisuuteen tai siihen onko Neea sen itse kirjoittanut Tai onko joku sen puhtaaksi irjoittanut voin sano, että olen elämäni aikana kuullut tuon ikäisten lasten lauseita, jotka ovat vastaavia. Usein olen joutunut jälkeenpäin miettimään miten joku esikoulussa tai eskari-iässä oleva osaa elämästä vaikka mitä totuuksia lausua. Ja sittenon vielä satoja juttuja jotka tuttuni ovat kertoneet kuulleen omien tai naapurien lasten suusta. En hetkeäkään epäile, etteikö jossain olisi Neea joka tuon kyseisen lausahduksen on sanonut. Kyllä 6 vuotiaat varsin avomielisesti kertovat millaista kotona on ja mitä he siellä olevista tapahtumista ajattelevat. Jos tämä lausahdus olisi ollut lehdessä jossain lasten suussa olevalla palstalla. Asia ei olisi saanut mitään palstatilaa olisi vaan mietitty, että osaapa tyttö sanoa todella hyvin. Ja juttu olisi jäänyt siihen. Mutta kun se julkaistiin lehden pääkirjoituksessa oli sen vaikutus varsin suuri. Nyt mietin. Onko tosiaan niin, ettei 6 vuotiaan puheita voida asettaa pääkirjoituksen aiheeksi. Mielestäni kyllä voidaan. Ja se on selvää, että lähde suojataan jo hänen ikänsä vuoksi hyvin. Nyt tämän kirjoituksen todellisuus jää päätoimittajalle niin kuin tällaisessa asiassa pitääkin.

Käyttäjän sarihaukkakonu kuva
Sari Haukka

Media ei voi edistää mitään hyvää asiaa, jos lukija joutuu miettimään, onko totena esitetty asia totta vai toimittajan keksimä tarina.

Näillä enkeli-jutuilla ei vähennetä koulukiusaamista eikä vanhempien ryyppäämistä. Sen sijaan ne heittävät varjon myös todellisista murhenäytelmistä kertovien oikeiden uutisten päälle: onko tuo todella tapahtunut vai jälleen yksi toimittajan mielikuvituksen tuote.

Jukka Palo

"Media ei voi edistää mitään hyvää asiaa, jos lukija joutuu miettimään, onko totena esitetty asia totta vai toimittajan keksimä tarina."

Nälkäiset toimittajat tekevät ihmisten kunnialla ja ihmisoikeuksilla mitä tahansa elättääkseen perheensä.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

antti valtasaari: - "Olen edelleen sitä mieltä, että jopa jesuiittamoraalilla on paikkansa, jos vaakakupissa on lasten elämä ja tulevaisuus."

Tuo on sikäli huono ja vaarallinenkin perustelu, että tuolla voidaan perustella aivan mitä tahansa.

- "Kirjeen valekirjoittaja ollaan täällä valmiita lynkkaamaan, mutta minusta hänet pitäisi palkita mitalilla sekä hyvästä ideasta että siviilirohkeudesta."

Ei kai kukaan valekirjoittajaa lynkata haluaisi. Tässäkin artikkelissa lähinnä pelättiin, ettei joidenkin 6-vuotiaiden Neea tyttöjen vanhempia lynkata. Mitaliakaan tuo kirjoittaja ei ansaitse, sillä idea on paitsi ikivanha myös jo Ekmanin artikkelissa mainitsemista syistä todella huono.

antti valtasaari

Pointti oli juuri sama kuin mitä itse esitin: Sillä EI SAA perustella mitä tahansa. Mutta myöskään sitä ei saa rinnastaa "hiihtiliittomoraaliin", joka koskee aivan spesifistä päämäärää eli lajimenestystä.

Jesuiittamoraali(vähän liikaa painolastia koko sanalla) puolestaan käsittää sen, että vaikka idea olisi huono ja moneen kertaan varastettu, hyvä tarkoitus pyhittää minkä vain keinon, joka itsessään ei ole ko tarkoitusta pahempi(johda huonompaan lopputulemaan)

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen Vastaus kommenttiin #21

antti valtasaari: - "hyvä tarkoitus pyhittää minkä vain keinon, joka itsessään ei ole ko tarkoitusta pahempi(johda huonompaan lopputulemaan)"

Aivan, ja esimerkiksi tämän Neea-trollin suhteen en ole ollenkaan varma, onko lopputulos parempi vai huonompi. Syitä siihen on kolme. Ekman jo artikkelissaan ne luetteli, mutta tiivistän ne kuitenkin vielä tähänkin.

1) En usko, että temppu tepsii. Ihmisten ylivoimainen enemmistö luultavasti käyttää lasten nähden alkoholia kohtuullisesti joka tapauksessa, julkaistiinpa "Neean" kirjoitus tai ei. Alkoholisteihin sen sijaan en usko sillä olevan juurikaan vaikutusta.

2) Temppu voi asettaa joitakuita ihmisiä epämiellyttävään tilanteeseen ja kenties jopa vaaraan. Kuusivuotiaita Neea-nimisiä tyttöjä varmasti löytyy ja jos joku heidän vanhempiensa tuttavista tai sukulaisista uskoo kirjeen olevan aito, voi siitä seurata ikäviä asioita.

3) Jos temppu paljastuu trolliksi, se syö kyseisen lehden ja yleisesti ottaen lehdistön uskottavuutta. Kuinka monta "Enkeli-Elisaa" ja "Neea 6v":tä yleisö vielä sallii ennen kuin lakkaa uskomasta mihinkään vastaavaan vetoamukseen?

Käyttäjän timoekman kuva
Timo Ekman

Mikäli päätoimittajan sijaisella Anu Nahkalalla olisi ollut yhtään tyylitajua, hän olisi tehnyt oman palstan lasten joulupukkitoiveista ja tunkenut sinne tämän saman kirjoituksen siten, että tekstinkäsittelyohjelmalla olisi sumennettu nimi ja ikä pois selvästi ja mainittu asiasta joko kuvatekstissä tai varsinaisessa jutussa vedoten intimiteettisuojaan.

Tuskin ketään olisi sen jälkeen kiinnostanut samanlaisella intensiteetillä ruveta ruotimaan kirjoituksen aitoutta, sillä tuolloin ihmisten ajatusmaailma olisi kääntynyt juuri tähän "ajatus on tärkein" -teemaan, kun mitään vahinkoa kirjoituksella ei pääsisi sattumaan eikä muutenkaan kyseessä olisi journalistisesti paha lapsus, kun teksti olisi sille sopivalla paikalla.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Nyt on taas kärpäsestä tehty härkänen. Kirjoittajasta en tiedä, onko todellinen tai ei. Mutta jos, kirjoituksella on yhdenkin lapsen joulu pelastettu, se on ollut aiheellinen. Normaaliartikkelissa juttua ei välttämättä monikaan olisi lukenut. Eikä se olisi tarkoitustaan siellä
saavuttanut. Asiasta puhuminen kun todella on tarpeellista.

Jossain on pelätty mahdollisen "Neean" turvallisuuden puolesta. Jos tämä viesti sitä uhkaa, niin uhka on ollut jo ennen tätäkin olemassa. Enkä kyllä usko tämän sitä uhkaa lisäävän! Jos kohun aiheuttajat pelkäävät "Neean" puolesta, niin he juuri ovat sitä uhkaa julkisuushalullaan lisäämässä

En todellakaan usko, että levikkiä tällä kirjoituksella on millään tavalla yritetty nostaa. Uskon kirjoituksen tarkoituksena olleen tärkeän asian esille tuomisen. Ja minusta siinä on onnistuttukin.

Tyypillistä suomalaista, pienestä asiasta tehdään iso.
Minusta esimerkiksi pienen Artun kateissa oleminen on aivan eri tason asia.

antti valtasaari

Aamen, Jouko. Pieni muotovirhe tai tyylirikko, niin hyvä asia lentää heti pesuveden mukana: "Väärin sammutettu - pidättäkää palomiehet ja hirttäkää palopäällikkö!"

Jukka Palo

"Väärin sammutettu!" liittyy tarinaan, jonka mukaan Auran vapaapalokunta ehti sammuttaa tulipalon Auran kunnan ja Turun kaupungin rajalla ennen Turun kaupunginpalokuntaa. Repliikin on sanottu Turun palopäällikön sanoneen Auran vapaapalokunnan päällikölle.

Käyttäjän Enologi kuva
Aki Pulli

Naurettevaa joku "neeoilla" elämöinti. Joulu sattuu olemaan paitsi suomalaisen vuoden kulinaarinen pääjuhla, myös suuren stressin aihe. Se stressi sitten jouluiltana purkautuu dokaamisena, väkivaltana ja paljona muuna, josta läsnä mahdollisesti olevat lapset kärsivät.

Olennaista olisikin pyrkiä valmistautumaan Jouluun niin, että se ei aiheuttaisi stressiä ja painetta, tunnelma aattona tällöin on rento ja leppoisa. Tietysti ihmisten, jotka eivät alkoholin käyttöä hallitse, kannattaa se joulupöydästä pois jättää. Kuitenkin yleisluontoinen suositus, että silli ilman olutta tai lohi ilman viiniä olisi jotenkin ylevää, on jotenkin hurskasteleva.

Ne, joille alkoholi on ongelma, niiden tulisi sen käyttöä välttää myös joulupöydässä - aivan kuten muinakin aikoina. Kohtuukäyttäjille taas:
Nautinnollista ja hyvää joulua hyvien juomien ja ruokien makuhermoja kutkuttavista yhdistelmistä nauttien. Muuten: myös kotikalja ja vesi ovat mainioita juomia joulupöytään! Itsellä tosin tumma olut ja punaviini dominoivat.

Käyttäjän IlkkaJrvel kuva
Ilkka Järvelä

"Valtakunnalliseen levitykseen kun pääkirjoitus pääsi, niin siitä vastuussa ollut päätoimittajan sijainen Anu Nahkala lisäsi vettä myllyyn väittämällä, että kyseinen Neea ei välttämättä edes asu Komiat-lehden levikkialueella, joten nyt tilanne on se, että kaikkien 6-vuotiaiden Neea-likkojen isät ja äidit ovat luupin alla kautta maan."

No jaa, olisikohan sittenkään.

Voihan asia olla niinkin että sosiaaliviranomaiset eivät ole huomanneet facebookissa levinnyttä juttua mutta lukevat tämän blogin ja hakevat Neean tämän perusteella. Minä en ole nähnyt tuota juttua fb:ssä, ekan kerran tutustuin asiaan tässä blogissa jonka US toimittajakunta on nostanut karuselliin saadakseen asialle näkyvyyttä maksimaalisen määrän. Jos jotakin tapahtuu asiaan liittyen, "kiitosta" voi lähettää tuohonkin suuntaan.

Jukka Palo

Pitäisikö Neea huostaanottaa kotiin, jossa hänen mielipiteitään ei väärennetä?

Aki Saarikoski

Tämä nyt oli päivänselvä väärennös, kaikki valitettavasti ei ole noin tökeröitä, vaan menevät massoille läpi. Kaikkiin tämmöisiin kirjoituksiin tulee siis suhtautua kriittisesti, ne kun ovat lähes poikkeuksetta väärennöksiä. Kirjeen on siis kirjoittanut toimittaja ja sen tarkoitus on kristallinkirkas: propagoida huostaanottojen ja lapsibisneksen toimijoiden puolesta.

Toimittajalle todennäköisesti maksettu siitä että hän tekee jutun jolla edistetään lapsibisneksen etuja. Usein tuollaiset väärennökset menevät läpikin, koska ihmiset ajattelevat tunteella ja joutuvat manipuloiduiksi nappuloiksi taloudellisessa pelissä jossa liikkuu miljoonia, lapsibisneshän on miljoonien eurojen liiketoimintaa.
Koska Suomessa elää myytti suomalaisista juoppona kansana jotka ryyppäävät kaikki juhlapyhätkin, niin on helppo saada massat (ihmiset jotka eivät tiedä lapsibisneksen raadollisesta todellisuudesta) puolelleen siihen vedoten. Sillä tekosyyllä pyritään oikeuttamaan kaikki huostaanotot ja laittomat ja perusteettomat huostaanotot peitellään, niitä kuitenkin tapahtuu maassamme paljon.

Eli kirjoituksessa on kysymys tökerön väärennöksen keinoin ajettavasta kansan manipulaatiosta. Perustelu ´ei väliä kuka sen on kirjoittanut koska asia on tärkeä´ kaatuu heti lähemmässä tarkastelussa. Nimenomaan se kuka sen on kirjoittanut on tässä oleellinen kysymys. Sillä kun sen on kirjoittanut toimittaja, niin silloin kyse on vain tiettyjen toimijoiden taloudellisten etujen ajamisesta tunteisiin vetoavalla kirjoituksella joka perustuu myyttiin ja yleistykseen suomalaisista ihmisinä joille alkoholi on ongelma. Kaiken tämän diskurssianalyysi paljastaa armotta, sen että kirje on päivänselvä väärennös ja sen keiden etujen puolesta jutun avulla propagoidaan.

Tuolla muuten kerrotaan suomalaisesta lapsibisneksestä, eli nykyajan ihmiskaupasta hieman tarkemmin: http://akisaarikoski.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1265...

antti valtasaari

"Kirjeen on siis kirjoittanut toimittaja ja sen tarkoitus on kristallinkirkas: propagoida huostaanottojen ja lapsibisneksen toimijoiden puolesta."

Pöh - jos tässä joku on kristallinkirkas, niin taitaa olla oma salaliittoteoreettinen agendasi.
;)

Jos joku on huolissaan vaikkapa sinun alkoholinkäytöstäsi, se ei tarkoita, että hän saisi elantonsa yksityisestä vieroitushoitobisneksestä.

Jukka Palo

Onko kirjeen siis laatinut joku Kansallisen Kokoomuksen vaalimainostoimiston copywriter tukeakseen pörssitettävän kelpoista huostaanottoliiketoimintaa kasvualana? Mitä tästä sanovat Johan Bäckman ja Pavel Astahov? Entä M-GR ja Maria Kaisa Aula?

Ei muuta kuin Teemu otsikoimaan ja hämmentämään!

Käyttäjän TimoAlbertHeinonen kuva
Timo Albert Heinonen

Nyt sitten juopoilla omatunto kolkuttaa ,niin että täytyy juosta pitkin seiniä.Jouluna olis kiva kännäillä ,mutta kaikenmaailman Neeat meni pilaamaan joulun.
Itsestään selvä asia lapset pelkää kännisiä aikuisia.

Samuli Mikkola

Oli kyllä itselläkin ensimmäinen reaktio kun tuosta luin, että ei ole aito kirje.

Peri Ferio

Neean asia, "aito" tai ei, on vakava asia. Yksi torjuntamekanismin muoto on muoto-tai sivuseikkoihin takertuminen.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Totta, mutta valehtelu johtaa ennen pitkää siihen, että mitään, aitojakaan asioita, ei enää uskota. Lasten etu on toki tärkeä, mutta ei sen eteen sentään valehdella kannata.

antti valtasaari

Totta tuokin, mutta sen ei tarvitse johtaa, jos kyetään erottamaan valehtelun (jalo) päämäärä esim. kaupallisista tavoitteista.

Mutta mehän olemme sen analyysin nyt tässä tehneet - ja niinpä "positiivisen jesuiittamoraalin" tulevaisuus näyttää valoisalta!

;)

Aki Saarikoski

Voi voi kun tietäisit miten paljon pahaa tehdään juuri tuon määrittelemättömän lapsen edun avulla. Sillä oikeutetaan laittomat huostaanotot, lapsibisneksen ruokkiminen lapsikarjalla (sillä pelkkää karjaahan lapset ovat lapsibisneksen toimijoille) ja kaikki muu paha.
Lapsia vihataan tässä maassa viranomaisten taholta enemmän kuin missään muualla. Suomi on ainoa maa maailmassa jossa lapsella ei ole oikeutta omaan äitiin ja isään, vaan lapsi kuuluu valtiolle ja keinottelijoille jotka voivat tehdä lapsella rahaa miten tahtovat.

Saanen taas kerran muistuttaa siitä, että Suomi ei saanut YK:n turvallisuusneuvoston jäsenyyttäkään johtuen juuri näistä jatkuvista ihmisoikeusloukkauksista lapsia ja perheitä kohtaan.
Suomea pidetään jo siis lapsiperheille vaarallisena maana.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Olen itse blogannut aikaisemmin suomalaisesta tavasta liioitella alkoholin haittoja propagandatarkoituksessa:

http://mikkonummelin.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1217...

Todennäköisesti alkoholivihamielisyys juurtui suomalaisiin Venäjän vallan ajan loppupuolella, jolloin alkoholi nähtiin uhkana kansalliselle olemassaololle, eikä ole sen jälkeen hävinnyt ainakaan vanhemmista ikäpolvista:

http://mikkonummelin.puheenvuoro.uusisuomi.fi/9867...

Johan Von

Eipä nämä nuorenmatkaan suomalaiset lasiin sylje. Ei se vodka vanhoille ainoastaan maistu.

Aki Mönkkönen

Tänäkään jouluna yksikään lapsi ei oikeasti kärsi vanhempiensa juomisesta, tms. öykkäröinnistä?

Ihan sama, kuka tuon kirjeen on kirjoittanut. Totuus tulee ilmi niiden tunnoissa, joita kirjeen sanoma viiltää syvältä sydämestä.

"Ilo ilman viinaa on teeskentelyä" - vai olisiko sittenkään?

Jukka Palo

Miksi omistajapolitiikkaministeri Heidi Hautala, valtiovarainministeri Jutta Urpilainen, ministeri sosiaali- ja terveysministeriössä Maria Guzenina-Richardson, eivät tee mitään Alkoholiliikkeen joulumyynnin vähentämiseksi?

Ovatko he kaikki naisia, jotka laittavat jalat pöydälle ja rentouvat punaviinillä? Millaiseen syntiin, riettauteen ja rappioon maan johtaa "naisjohtajuus", jossa väärintekijöitä ei pomoteta ollenkaan, vaan kikatetaan kuin hyväksyen?

2013 voisi aloittaa vastuullisen syyllistämisen ohjelman alkaen ministerivastuullisista valtioneuvoston jäsenistä.

Käyttäjän MikaVyrynen kuva
Mika Väyrynen

Miten olisi: Viina ja alkoholituotteet tulee lailla kieltää ja määrittää huumeiksi?

Aki Saarikoski Vastaus kommenttiin #44

Kannatat siis kieltolakia takaisin?
Etkö katso yhteiskunnan ja suomalaisten yhtään muuttuneen ja kehittyneen niistä ajoista?
Aliarvioitko suomalaisia todella niin rankasti?
Terve yhteiskuntakriittisyys on aivan eri asia kuin henkisesti 1920-luvulla eläminen.;)

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Lastenhuostabisnes on kukoistanut 20 vuotta suomessa. Te täällä jotka ette tiedä siitä mitään,on ehkä parempi olla puuttumatta. Kunnat saavat valtiontukea(huostakerroin,mitä useampi lapsi huostattu,sen enemmän rahaa,naisvaltaisella päätöksellä lakiin 2008) muuta apua ei perheille ole tarjollakaan monessa kunnassa,koska kunta joutuu rahoittamaan ne itse. Huostatoimintaa pyörittävät es.,monikansalliset isot firmat(verotuotot ulkomaille),Mehiläinen,Attendo,Merikratos, sadat yksityiset pienemmät firmat. Toiminta on BISNESTÄ,aivan kuten mikä tahansa liiketoiminta,johon tarvitaan tuotteita ja valtion tukea(yli 700milj.v)
.Monien satojen miljoonien bisnes on tunnustettu olemassaolevaksi,mutta sille ei enää haluta tehdä mitään. Toiminta on niin laajaa ja organisaatio niin levinnyt,että sen lopettaminen alkaa olla hankalaa. Vaikka on myönnetty että huostaamisvimmassa on tehty laittomia ja vääriä huostaanottoja(edes lain sisältöä ei tunneta),ei politiikoilla kantti kestä myöntää virheitä,koska järjestelmän mädänneisyys tulisi julkiseksi(tosin on tullut jo).mm.Ruotsin valtio, on myöntänyt aikanaan tekemänsä virheet,julkisen anteeksipyynnön ja rahallisen korvauksen kera.Siitä voisi suomikin ottaa mallia.
Teillä jotka kuvittelette huostaanottojen syynä olevan alkoholin ja huumeet ,erehdytte.Se on se syy minkä media antaa, koska täällä on kansa niin alkoholikiimaista ,kuten päättäjätkin,että sen varjolla on helppo markkinoida läpi huostabisnes ja saada sille kansan siunaus. Lastensuojelulaki on rakennettu niin,että jopa köyhyys,vanhempien väärät mielipiteet (mitä lie tarkoittaakin)lapsen vaatetus(?) lapsen sairaus/sairastelu,oppimisvaikeudet koulussa(ei anneta lainmukaisia tukimuotoja,jolloin lapsi huostaanotetan) jne.ovat olleet suurimpia "syitä" lasten riistämiseen kotoaan. Suuri ongelma on enemmänkin siinä ,että todellisiin tapauksiin ei puututa,eli pelätään eikä haluta,hoitaa asioita ,joiden eteen tarvitsee nähdä vaivaa ja tehdä työtä."Hoidolliset huostaanotot" eli toisinsanoen lainvastaiset lasten pakkoriistämiset kotoaan,sen tähden että kunta ei anna sairaanhoitoa ,joka lapselle kuuluu,ovat tätä päivää.Tahdonvastaisista puhumattakaan.Te jotka kovasti ,ilman tietoa edes puhutte lastensuojelusta,sanoisin että kannattaa ensin ottaa selvää todellisuudesta,mihin on tultu ja arvailujen sijaan huomioida tosiasiat. SOS-lapsikylät ovat muuten tarkoitettu alunperin lapsille jotka ovat orpoja tai vaarassa menettää vanhempansa(ei tarkoita tehtyjä vaaroja) .Nyt kun suomessa on rakenteilla lisää taloja sijaisvanhempien tarpeisiin,TARVITAAN LISÄÄ LAPSIA.Ottakaapa huviksenne selvää ,kuka niitä rakentaa ja mikä on toiminnan ydin ja ketkä siitä hyötyvät.Se on raha tämänpäivän sanelija.Hyväntekeväisyydellä peitellään monia asioita.

Aki Saarikoski

Tässä on nyt niin hyvin tiivistetty ja kiteytetty se olennainen, että tyydyn kommentoimaan tällä kertaa varsin niukkasanaisesti.;)

Itse ihmisoikeusaktivistin näkökulmasta näen asian niin, että jo syntyneitä huostabisneksen rakenteita ei Suomessa ole mitään haluakaan muuttaa.
Valtamedia puhuu päättäjien suulla ja suosii lapsibisneksen toimijoita ja ajaa niiden etuja. Siksikään en ole kauhean optimistinen muutoksen suhteen.
SOS-lapsikylien toiminta on tosiaan kaukana sen lähtöajatuksesta ja korruptoituessaan ajautunut pahuuden palvelukseen. Sen ja muiden vastaavien toimijoiden mainonta on myös todella härskiä, kun tietää että tekopyhien kulissien taakse kätkeytyy julma ja ruma liiketoiminta, jonka seurauksena tuhansilta ja taas tuhansilta lapsilta riistetään rakastava äiti ja isä.

Mikäkö sitten toimii? EIT:stä Suomi on saanut kymmeniä tuomoioita ja langettavia päätöksiä. Silti mikään ei ole muuttunut, vaan lapsibisnes kukoistaa edelleen ja vahvempana kuin koskaan. Jo pankkiautomaateilla kohtaa lapsikylien valheellista propagandaa rahan vonkaamisen muodossa ja televisiossa jopa tietämättömät julkkikset mainostavat sitä ja keräävät sille rahaa.

Eivätkö suomalaiset sitten halua lopettaa moraalitonta lapsibisnestä?
Eivätkö he usko lapsen oikeuksiin?
Nämä kysymykset ovat aiheellisia ja tärkeitä myöskin siksi, että koska jokaisella valtiolla on suvereeniteettinsä, niin ulkoapäin on Suomen sisäisiin asioihin todella vaikea puuttua nykymaailmassa.
Viranomaisten tekemät ihmisoikeusrikokset lapsia ja perheitä kohtaan ovat karua kertomaa siitä kuinka lapsista on tullut pelkkää materiaa ja nappuloita pelissä jossa liikkuu kymmeniä miljoonia.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Jos Neea onkin uusi Elisa, kirjoitus poikii ainakin toivotunlaista keskustelua, mikä lienee tarkoituskin.

Vaikka osa kirjoituksesta setvii Neean olemassaoloa, itse asiastakin saatiin tarpeellinen keskustelu aikaiseksi.

Petri Haapa

Minusta on ollut alusta alkaen selvää, ettei asialla ole ollut mikään 6-vuotias, vaan naapurin elämänmenoa paheksuen tarkasteleva kukkahattutätiporukka.

Anna-Riina Peltola

Onkos kukaan palstan kirjoittajista seurannut, mitä Pohjanlahden toisella puolella asuvat 6- vuotiaat ovat tehneet?
Viittaan lähteeseen, joka on jo Suomenkin verkkosivuilla käännettynä
http://www.svt.se/nyheter/sverige/forskolebarn-pol...

Täällä tuntuvat kovin monet tietävän, mitä 6-vuotiaiden päässä liikkuu. Osaisitteko selitää yhtä hyvin, mistä tässä uutisessa on kyse? Millaisessa ilmiökentässä nämä lapset elävät, millaista kotikasvatusta oikein saavat? Mihin he ovat kompetentteja? Ja miten vanhemmat kantavat vastuunsa laiminlyönneistään/ mallina toimimisesta - jos kantavat..

Käyttäjän MikaVyrynen kuva
Mika Väyrynen

Toivotaan, että jutun mahdollisesti tehnyt toimittaja on selvittänyt alueella asuvien kuusivuotiaiden ja sitä nuorempien tyttölasten nimet.

Hyvää Joulua.

Juha Korhonen

Selvästi toimittajan kirjoittama (tai ainakin sanelema) kirje. Ei tuo ole kuusivuotiaan tyyliä.

Tällaisilla kyllä tehokkaasti murennetaan viimeisetkin rippeet median uskottavuudesta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset