Timo Ekman Keskustelut jatkuvat osoitteissa https://www.facebook.com/Novellisti ja https://twitter.com/EkmanTJ. Molemmat profiilit ovat avoimia kelle tahansa luettavaksi ja kommentoitavaksi. Muut yhteydenotot osoitteeseen ekman.timo@gmail.com

Lapsi joka ei kasvanut aikuiseksi


Opposition ykkösnyrkki Timo Soini (ps) maalaili tyylilleen uskollisesti värikkäin sanankääntein piruja seinille tulevasta hallituskokoonpanosta, kun keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä oli hiukan yllättäenkin sanonut politiikan toimittajien lounaalla, että toivoo ettei hallitus kaadu. Soinin mukaan kulisseissa puuhaillaan jo oikeistohallitusta kokoomuksen ja keskustan välillä ja kyseessä on kuulemma "poliittinen lapsi, josta ei tiedä onko se kaunis mutta tulossa kuulemma on". 

Sipilän kommentin voi ymmärtää myös kylmäksi laskelmoinniksi, mihin Sipilän kaltainen yritysjohtaja on väkisinkin tottunut. Annetaan nykyhallituksen tehdä kaikki ikävät päätökset, kasvetaan oppositiossa maltillisesti korkoa ja painellaan hyvällä säkää kovin katettuun pöytään vuonna 2015. 

Mutta ihan äkkiseltään ei tule mieleen edes opposition suulla sanottuna, että 2 vuotta ja 3 kuukautta ennen lakisääteisiä pakollisia vaaleja joku summailee tulevia hallituskokoonpanoja. 
Purkauksen voi ymmärtää yhdenlaiseksi tuskastumiseksi realiteettien edessä. Kylmä faktahan on se, että perussuomalaisista on vaarassa tulossa itsestä lapsi, jonka henkinen kehitysaste jää uhmaiän tienoille. 

Soini jopa itse myönsi Li Andersonin (vas) kanssa käydyssä Pressiklubin poliittisessa debatissa, että perussuomalaisten kannattajakunta on hajanainen. Niinpä, ja tämä näkyy siten, että oli eduskuntavaalitulos melkein mikä tahansa, perussuomalaisilla voi olla suuria vaikeuksia mennä ylipäätään minkäänlaiseen vastuulliseen hallitukseen, kun ikäviä päätöksiä on vaikea selittää kannattajakunnalle ja koko politiikka on hakattu niin lujasti kaikenlaiseen EU:n ja Euron vastustamiseen. Pienikin myönnytys hallituksessa ollessa näihin suuntiin olisi katastrofi ja arvovaltatappio äänestäjäkunnalle.

Itsensä kanssa toki voisi hallituksen perustaa, mutta se vaatisi päälle 50 % kannatusta eikä sitä tule tapahtumaan maassa, missä eduskuntapuolueita on 8 kappaletta. 

Ja ellei joku keksi jotain aivan taianomaista konstia, millä äänestysprosentti nostetaan jonnekin 75-80:een, ei mitään aivan käsittämättömiä mullistuksia puolueiden kannatuksien suhteen ole tarjolla. 2011 eduskuntavaalien jytky oli ehdottomasti sieltä äärimmäisimmästä päästä nykyisillä äänestysprosenteilla. 

Mutta mikäli perussuomalaisten kannatus nyt asettuu tähän kuntavaalitulokseen tulevissakin eduskuntavaaleissa tai hiukan yli, voivat he aivan hyvin halutessaan "häviäjinäkin" hakeutua hallitukseen, sillä jokainen politiikka tunteva tajusi, että vuoden 2011 eduskuntavaalien jytkyssä oli useampi prosenttiyksikkö ilmaa päällä. 

Mutta se vaatisi poliittisesti aikuiseksi kasvamista ja loputtoman ei-linjan hillitsemistä. Se voipi Soinin kompastuskiveksi kuningastiellään muodostua ja estää ministeripäivien kartuttamisen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Matias Härkönen

Taas yksi persu tietäjä lisää....Persut sitä blaa...Persut tätä blaa.

Kun nyt Persuilla ei ole mitään vaikutusvaltaa minnekään, niin keskittyisit sinäkin niihin joilla valta on. Hallitus ottaa enemmän velkaa kuin koskaan, kaikki talouden mittarit näyttää alaspäin ja työttömyys kasvaa. Mitä näille asioille pitäisi tehdä?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset