Timo Ekman Keskustelut jatkuvat osoitteissa https://www.facebook.com/Novellisti ja https://twitter.com/EkmanTJ. Molemmat profiilit ovat avoimia kelle tahansa luettavaksi ja kommentoitavaksi. Muut yhteydenotot osoitteeseen ekman.timo@gmail.com

Vaihtoehtoja jotka eivät käy

 

Työviikko pari tuntia pitemmäksi, nollalinja palkankorotuksiin, eläkeikään 2-3 vuoden korotus, kotihoidontukeen leikkauksia ja iäkkäimmille palkka-ale. 

Siinä nippu esitettyjä vaihtoehtoja talouden ja tämän hillittömän velalla elämisen tasapainottamiseksi ja lopettamiseksi, jotka eivät tietenkään käy. 

Syynä on hiukan ad hominem -tyyppinen perustelu eli henkilöön käyvä arvostelu. Kun ehdotukset tulevat oikealta laidalta ja työnantajapuolelta, on ehdotuksessa tietysti aito riiston maku ja täten ehdotukset toteuttamiskelvottomia. 

Eli myös liiallinen politisoituminen oikeisto-vasemmisto-akselille haittaa järkevää keskustelua.

Toiseen laitaan mennessä huomaa, että vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Annika Lapintie lienee ainoa eturivin poliitikko, joka tekee aivan uniikkeja johtopäätöksiä taloudesta. Hänen mukaansa työviikkoja voidaan lyhentää ja tuottavuus paranee sillä sekä tulevaisuus näyttää finanssipuolella valoisalta. 

Melkoinen kasa talousasiantuntijoita ja kaikki muut eturivin poliitikot ovat täysin päinvastaista mieltä, joten jokainen suhtautukoot Lapintien visioihin kuten parhaaksi näkee. 

Eli ongelma on pitkälti se, ettei se mitä sanotaan ole välttämättä väärin, vaan se kuka sanoo, voi muuttaa sanoman herkästi vääräksi ja estää asian puolueettoman tarkastelun kansantalouden kannalta. Olen itsekin tämän kokenut muutamissa yhteyksissä, kun olen kehaissut Jari Sarasvuon ja Björn Wahlroosin muutamia aatoksia ja saanut melkoista halveksuntaa osakseni vain sillä, että kehtaan kehua heitä ennen kuin olen edes kerinnyt kertoa, mitä herrojen aatoksia aion kehua. Oikeat mielipiteet ovat vain silloin oikeita, mikäli esittäjäkin on oikea. 

No kävisikö presidentin esittämänä aatokset? Kekkosen ajoista on sen verran vähän aikaa, että meillä on edelleen ollut joku hiukan feodaalinen tapa suhtautua presidenttiin. Presidentin sana on ollut siis absoluuttinen ja vilpitön totuus.

Vaan kun ei enää ainakaan kaikelta osin. Kun tasavallan presidentti Sauli Niinistö lunasti vaalilupauksensa ja pisti syrjäytymistyöryhmän pystyyn ja esitti kuuluisaksi tulleen "Tavallisia asioita" -projektin, niin vasemmisto metelöi aiheesta heti suut ja silmät täyteen politisoimalla projektin perusidean oikeistolaiseksi laistamiseksi ja yhteiskunnan vastuun vähentämiseksi, vaikka kyseessä oli maalaisjärkeen käypä projekti, joka yritti vain sanoa, ettei jokaisen lapsen isä voi olla poliisi ja äiti sosiaalitantta. 

Eli puolueettomat sanojat alkavat olla pahasti kortilla.

Aiheesta voi vetää parikin johtopäätöstä tulevaisuuden suhteen. 

Ensimmäisessä vaihtoehdossa tulee ennakoitua nopeampi talousnousu, jokin hittituote/hittituotteita kehitellään viennin edistämiseksi ja tästä kurimuksesta selvitään, kun EU:n ja Euronkin kaaos hellittää. Hallituspoliitikot kiittelevät itseään onnistuneesta politiikasta, joka osatotuus onkin, mutta sanomatta jää, että olipa pirusti tuuriakin mukana sekä osin poliitikkojen päätöksistä riippumattomia kansantalouden veturiyrityksiä ja meistä riippumaton suotuinen maailmantalouden kehitys. Oppositio korottelee panoksia ja etsii epäkohtia, joka olisi heidän mallillaan vielä paremmin. 

Toisessa vaihtoehdossa tulee tauluun kunnolla ja edessä on pakkoleikkaukset, kun luototus tyrehtyy ja talous sukeltaa jonnekin Mariaanien haudan tasolle. Syyllisiä etsitään joka suunnasta, ja hallitus pitää itseään vastuunkantajana ja oikean politiikan tekijänä, kun taas oppositio on sitä mieltä, että heidän politiikalla olisi tästä suosta noustu aikoja sitten, vaikka käymätöntä historiaa kukaan ei varmuudella tiedä.

Eli pelissä voittaa vain poliitikko, koska hän on mielestään oikeassa - oli sitten oppositiossa tai hallituksessa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Pekka Heliste

" politisoimalla projektin perusidean oikeistolaiseksi laistamiseksi ja yhteiskunnan vastuun vähentämiseksi, vaikka kyseessä oli maalaisjärkeen käypä projekti, joka yritti vain sanoa, ettei jokaisen lapsen isä voi olla poliisi ja äiti sosiaalitantta.

Eli puolueettomat sanojat alkavat olla pahasti kortilla."

Niinistö muka puolueeton ? Kyllä hän on umpiporvari,oikea kypäräporvari

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset