Timo Ekman Keskustelut jatkuvat osoitteissa https://www.facebook.com/Novellisti ja https://twitter.com/EkmanTJ. Molemmat profiilit ovat avoimia kelle tahansa luettavaksi ja kommentoitavaksi. Muut yhteydenotot osoitteeseen ekman.timo@gmail.com

Tekemättä jättäminen on teko

 

Otsikon aforismin on laukaissut joku tuntematon viisas. Ei ole vastaan väittämistä.

Millaisia ovat sitten tämän päivän tekoina tekemättä jättämiset?

Yksi ainakin on viittaaminen kintaalla valtion hurjalle velkaantumiselle. Liki 10 miljardin vuosivauhdilla mennään vuositasolla eteenpäin ja maa makaa mallillaan edelleen ja luottaa jossain tulevaisuudessa orastavaan epämääräiseen talouskasvuun, josta kellään ei ole varmaa kuvaa. Sen verran tiedetään kuitenkin, että ihan nurkan takana suuri nousukausi ei ole.

Homma toimii kuntatasollakin. Kotikuntani Seinäjoki ottaa ensi vuonna noin 20 miljoonaa Euroa velkaa, jotta voimme keikkua samaan malliin kuten ennenkin. Mielenkiintoista olisi tietää mihin tätä velkaa otetaan, sillä Seinäjoki on Etelä-Pohjanmaan kunnista ainut, joka maksaa verontasausta muualle Suomeen. Eli lakisääteisiin kunnallisiin palveluihin tätä velkaa tuskin otetaan, kun sen saa kuitattua toistaiseksi valtion kautta ilmaiseksi.

Teko joka jätetään myös tekemättä on vapaa teollisuuden työpaikkojen luisumisen estäminen muille maille. Ei tule riittäviä korjausliikkeitä, mutta erilaista tempputyöllistettyä työvoimatoimiston ja KELAn 9 €:n päivittäisellä ruokarahalla olevaa kyllä löytyy tavallisen työttömyyspäivärahan lisäksi.

Ei myöskään kovin tekevää otetta ole kuntarakenteen järkeistämisessä kaikissa suunnissa. Opposition suunnasta kaikkein huonoiten tämä natsaa keskustan pirtaan, kun pari sataa kunnantaloa ei olekaan enää automaattisia keskustan puoluetoimiston sivukonttoreita.

Osataan toki myös muullakin tasolla kuin vain päättävissä elimissä.

Kun omia lapsia ei osata enää kasvattaa ja huudetaan koulun ja muun yhteiskunnan vastuuta jokaiseen naurettavaankin pikkumaisuuteen, on rivikansalainenkin peukku keskellä kämmentä kovin.

Missä olisivat tekijät tekemättömyyden sijaan?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Ei tekemättä jättäminen mikään teko ole. Sen sijaan tekemättä jättäminen voi perustustua tietoiseen päätökseen. "Joku tuntematon viisas" siis sotki teon (tekemisen) ja päätöksen.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Onko tällainen tekemättä jättäminen eli omissio (laiminlyöminen) (välttäminen) (jäänyt tekemättä) yhtä paha asia kuin teko joka johtaa samaan tulokseen?

Lainaus feto.fi 3. "Paha samarialainen" on henkilö, joka jättää auttamatta vaaraan joutunutta ihmistä. Esimerkiksi hän ei pelasta uima-altaaseen vajoavaa lasta, vaikka voisi tehdä sen vaarantamatta itseään. Onko tällainen tekemättä jättäminen eli yhtä paha asia kuin teko joka johtaa samaan tulokseen?

Paha samarialainen (PS) tekee teon jota voi kutsua halveksittavaksi eikä hän varmaankaan ole hyvä tai hyveellinen ihminen. Mutta ei ole lainkaan selvä, että hän toimisi velvollisuuttaan vastaan. Kyse on ensinnäkin siitä, onko tekemättä jättäminen eli omissio lainkaan teko. Filosofien mielipiteet eroavat tässä kysymyksessä. Jos omissio on teko, silloin PS tappaa lapsen, aivan tai melkein samassa mielessä kuin silloin kun hän painaa lapsen pään veden alle.

Tämä on moraalisesti väärä teko, joten auttamatta jättäminenkin on moraalisesti väärin. Jos taas omissio ei ole teko, voidaan väittää, ettei PS tee mitään väärää. Hän ei ole kausaalisesti aiheuttanut vaaraa, joten hän ei voi olla vastuussa lapsen tilanteesta. Hän on yhtä ulkopuolinen tilanteessa kuin jos hän olisi sadan kilometrin päässä altaasta. Vaikka PS:n tilanteen arviointi on vaikeaa moraalin kannalta, voi silti huomauttaa, että laki vaatii auttamaan.

Hyvässä yhteiskunnassa ihminen velvoitetaan auttamaan sellaisessa tilanteessa missä PS on. Voi myös miettiä, miksi yleinen auttamisvelvollisuus on niin hankala: auttaja joutuu yleensä vaaraan tai vaikeuksiin, päinvastoin kuin PS, joten yleinen auttamisvelvollisuus olisi monesti aivan liian raskas."

Eli jos meillä on hyvä yhteiskunta, olemme velvoitetut auttamaan, entä jos ei ole, häviääkö tämä kirjoittamaton velvollisuuskin? Ehkä suomalaiset todellakin ovat jo niin vieraantuneet suomineidosta, että jäljellä on vain evvk ja hv?!

Toimituksen poiminnat